Ένα ιστολόγιο που πηγαίνει σχολείο και αγωνιά για την παιδεία .

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Την αγάπη των παιδιών την κερδίζεις με την γλυκύτητα κι όχι με την αυστηρότητα.

    ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ

με το βυζί στον ώμο πήγαινε η γυναίκα ...έχει πεθάνει αιώνες ο Θεός....

Με το βυζί στον ώμο πήγαινε η γυναίκα

να βρει τον ακριβό της κολοσσό.
Ψάχνει παντού, σκαλίζει με τα νύχια.
Ούτ' ένα δάκτυλο ελληνορωμαϊκό
η μαύρη τύχη της Δε βρίσκει. Τι άδικο !
Να 'χει πεθάνει αιώνες ο Θεός,
οι άνθρωποι πασκίζουν να τον θάψουν
και γη δεν τον χωρεί, ενώ αυτής
ο πικραμένος γιος -καλή του ώρα-
αόρατος και πανταχού παρών.


                                                                                                                                                                                                Σαν μπαίνει σε μουσείο κρύβει το βυζί

κανένα μην το ιδεί ακέφαλο άγαλμα,
μηδένας Διευθυντής Αρχαιοτήτων - σαν χέλι ο ακριβός
γλιστράει στ' αμάργαρα νερά της θάλασσας.
Έτσι θα μείνει η μνήμη του για πάντα.
Και το βυζί της (γαλακτοτροφούσα)
το ντύνει με μια θλίψη.




ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΘΟΛΟΣ
 
 
 
 

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Αναστασία σε ευχαριστούμε.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου για το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. η εφοριακή υπάλληλος Αναστασία Σαπουνά παίρνει τον λόγο και...


πηγή

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ο γηραιότερος πατέρας του κόσμου

Ο Ramjeet Raghav, 96  ετών, ποζάρει για μια φωτογραφία με τη σύζυγό του Shankuntala, 54 ετών, και τους δυο γιους του, τον Bikramjeet, 4 ετών και το μωρό Ranjeet στις 16 Οκτ 2012 στην περιοχή  Haryana, στην Ινδία. Ο γηραιότερος μπαμπάς στον κόσμο αύξησε το ποίμνιό του γεννώντας το μικρό Ramjeet Raghav τον προηγούμενο μήνα. Ο υπερήφανος πατέρας έκανε το πρώτο του παιδί το  Δεκέμβριο του 2010. Εκείνη την εποχή ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η καθημερινή διατροφή του που περιελάμβανε αμύγδαλα, βούτυρο και γάλα τον κράτησε σεξουαλικά ενεργό. Μετά τη γέννηση του πρώτου γιου τους, το ζευγάρι έθεσε προσωρινά τη σεξουαλική ζωή τους σε αναμονή, καθώς ασχολήθηκε με τα καθήκοντά ανατροφής του γιου τους. Μετά την άφιξη του μωρού Ranjeet, φαίνεται ότι οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη επέστρεψαν και πάλι στο καθημερινό μενού τους.







πηγή

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Μέντιουμ αποκαλύπτει το μυστικό του !


Ένα μέντιουμ αποκαλύπτει το μυστικό του ! Ένας ταλαντούχος μάντης αποκαλύπτει το μυστικό πίσω από τις μαγικές ικανότητές του σε μια ομάδα ανυποψίαστων Βέλγων. Μια πετυχημένη διαφημιστική καμπάνια για ασφαλείς τραπεζικές συναλλαγές μέσω Ίντερνετ, του Βελγικού οργανισμού Febelfin.


πηγή: Τρελογιάννης

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Πολλά βιβλία στα 4, γερό μυαλό στα 18


Πολλά βιβλία στα 4, γερό μυαλό στα 18
Ο πλούτος γνωσιακών ερεθισμάτων στα πρώτα χρόνια βελτιώνει τη δομή του εγκεφάλου.
Τα βιβλία, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια και ο πλούτος πνευματικών ερεθισμάτων από τα πρώτα χρόνια επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού
Θέλετε το παιδί σας όταν μεγαλώσει να γίνει εξυπνότερο και να μπορεί να χειρίζεται καλύτερα τις καταστάσεις και τον κόσμο γύρω του; Αν ναι, δώστε του φυσικά αγάπη και στοργή αλλά κυρίως… διαβάστε του βιβλία, από τα πρώτα του κιόλας χρόνια, Μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερα πνευματικά ερεθίσματα έχει ένα παιδί στην ηλικία των 4 ετών τόσο καλύτερα ανεπτυγμένος είναι ο εγκέφαλός του στα 18, χαρίζοντάς του υψηλότερη νοημοσύνη και καλύτερες γνωσιακές λειτουργίες.
Τα ευρήματα έρχονται να υπογραμμίσουν, σφραγίζοντας με τη «βούλα» της εγκεφαλικής τομογραφίας, την τεράστια σημασία που έχουν οι εμπειρίες της πρώτης παιδικής ηλικίας αργότερα στη ζωή. Η επικεφαλής της μελέτης, Μάρθα Φάρα, διευθύντρια του Κέντρου Νευροεπιστημών και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, θεωρεί ότι υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας περιόδου, στα πρώτα στάδια της ζωής μας, η οποία καθορίζει τη βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου μας. «Πραγματικά υποστηρίζουν την ιδέα ότι αυτά τα πρώτα χρόνια έχουν ιδιαίτερη επιρροή» τόνισε.
Μελέτη σε βάθος χρόνου
Η μελέτη παρακολούθησε 64 παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων ετών ως την ηλικία των περίπου 20 ετών. Στην αρχή της οι επιστήμονες επισκέφθηκαν τα σπίτια των τετράχρονων καταγράφοντας μια σειρά από λεπτομέρειες ώστε να μετρήσουν τα πνευματικά ερεθίσματα που δέχονταν – π.χ. πόσα παιδιά βιβλία είχαν, αν είχαν εκπαιδευτικά παιχνίδια που τους μάθαιναν τα χρώματα, τους αριθμούς και τα γράμματα ή αν έπαιζαν με μουσικά όργανα, αληθινά ή παιχνίδια.
Επίσης αξιολόγησαν τη «γονική γαλούχηση» – πόση ζεστασιά, φροντίδα και υποστήριξη είχαν τα παιδιά από τους γονείς. Οι ίδιοι έλεγχοι επαναλήφθηκαν όταν τα παιδιά ήταν οκτώ ετών. Υστερα από περίπου μια δεκαετία, όταν οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 17 και 19 ετών, οι ειδικοί εξέτασαν τον εγκέφαλό τους στον τομογράφο.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο εγκέφαλος των παιδιών που είχαν περισσότερα γνωσιακά ερεθίσματα στην ηλικία των τεσσάρων ετών ήταν καλύτερα ανεπτυγμένος.  Ολοι οι άλλοι παράγοντες που εξέτασαν οι επιστήμονες – μεταξύ των οποίων ο δείκτης νοημοσύνης των γονιών, η γονική γαλούχηση σε όλες τις ηλικίες ή η ενίσχυση των γνωσιακών ερεθισμάτων στην ηλικία των οκτώ ετών – δεν φάνηκαν να έχουν καμία επιρροή.
Λεπτότερος φλοιός, υψηλότερο IQ
Συγκεκριμένα οι ειδικοί είδαν ότι ο εγκέφαλος των παιδιών που είχαν περισσότερα πνευματικά ερεθίσματα στα τέσσερα είχε λεπτότερο φλοιό – χαρακτηριστικό το οποίο αποτελεί δείγμα μεγαλύτερης ανάπτυξης. Όταν γεννιόμαστε ο φλοιός του εγκεφάλου μας – το εξωτερικό του στρώμα δηλαδή – είναι πιο χονδρός, Καθώς όμως αναπτυσσόμαστε, περνώντας στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία, σιγά σιγά αρχίζουμε να αποβάλλουμε τα κύτταρα που μας είναι άχρηστα, «εξειδικεύοντας» περισσότερο αυτά που απομένουν, με αποτέλεσμα ο φλοιός να λεπταίνει.
«Πρέπει πραγματικά να λεπτύνει και να εκπαιδευθεί για να ανταποκριθεί στο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε» εξήγησε ο Μπράιαν Αβαντς, επίκουρος καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Οσο περισσότερο διεγείρονται κάποια τμήματα του εγκεφάλου τόσο πιο λεπτά γίνονται, Χρησιμοποιούνται περισσότερο και εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα καθήκοντα» υπογράμμισε ο ερευνητής, προσθέτοντας ότι τα άτομα με λεπτότερο φλοιό τείνουν να έχουν υψηλότερο δείκτη IQ.
«Φαίνεται σχεδόν, όποια και αν είναι η φυσιολογική αναπτυξιακή διαδικασία, σαν αυτή να επιταχύνθηκε ή να προχώρησε στα παιδιά με τα περισσότερα γνωσιακά ερεθίσματα» σχολίασε από την πλευρά της η κυρία Φάρα.  Η περιοχή που φάνηκε να έχει επηρεαστεί περισσότερο, όπως ανέφεραν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τη μελέτη τους στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστημών στη Νέα Ορλεάνη, ήταν ο αριστερός έξω κροταφικός φλοιός. Η περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται περίπου πίσω από το αφτί, σχετίζεται με την εννοιολογική μνήμη, την επεξεργασία του νοήματος των λέξεων και τη γενική γνώση μας για τον κόσμο.

πηγή: Το βήμα

Έρευνα για την επίδραση του junk food στη νοημοσύνη των παιδιών

 Χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης συγκριτικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν με φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, έχουν εκείνα που μεγαλώνουν με πρόχειρα φαγητά όπως χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και κάθε είδους πρόχειρα φαγητά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Λονδίνο.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε 4.000 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών, διαπίστωσαν ότι η διατροφή στις τρυφερές ηλικίες μπορεί να επηρεάσει την νοητική ικανότητα και ανάπτυξη.

Οι επιστήμονες από το κολέγιο Goldsmiths του πανεπιστημίου του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι οι γονείς με υψηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση έδιναν πιο συχνά στα παιδιά τους γεύματα παρασκευασμένα με φρέσκα συστατικά και αυτό επηρέαζε θετικά το IQ των παιδιών τους.

Αντιθέτως, η χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση συσχετίσθηκε με πολύ υψηλότερη κατανάλωση πρόχειρων φαγητών και αυτή, με τη σειρά της, με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
Παρόμοια ευρήματα είχε τον περασμένο μήνα και μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία. Όπως έδειξε, η υγιεινή διατροφή κατά την νηπιακή ηλικία αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης, ενώ η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών με ζάχαρη και γλυκισμάτων τον μειώνει.

Στην ηλικία των 8 ετών, ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών ήταν κατά 2 βαθμούς χαμηλότερος όταν έτρωγαν πολλά πρόχειρα φαγητά, είχαν αναφέρει ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης πρόχειρων φαγητών κατά την παιδική ηλικία δεν μπορούν να διορθωθούν αργότερα στη ζωή, με την ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής, διότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε.

πηγή: Περί μαθησιακών δυσκολιών

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο συμβουλές για γονείς & παιδιά

Η Γέννηση μιας Ενορίας

 

«Ουαί δέ μοι εστίν εάν μη ευαγγελίζωμαι» (Α Κορ. 9, 16).

          Στην ιεραποστολική μας Επισκοπή συναντούμε πολλούς κατηχουμένους προερχόμενους από τους Ρωμαιοκαθολικούς. Έρχονται σε μας αφού αναζητήσουν την αλήθεια στο δόγμα και στην Παράδοση και βρουν τις ιστορικές ρίζες της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Ο μακαριστός πατήρ Παΐσιος μου έλεγε κάποτε ότι προϋπόθεση, για να γίνει ένας δυτικός σωστός ορθόδοξος, είναι το να έχει υπάρξει καλός καθολικός. Αναφέρομαι στον Μηνά, έναν  ζηλωτή πιστό μας, τριάντα ενός ετών.
        Τον συνάντησα στον Ναό της Αναστάσεως στη Brazzaville. Βοηθούσε στο ψαλτήρι. Ζήτησε να μιλήσουμε και μου γνώρισε την κλήση, την πορεία,  τον ζήλο και την κατά Θεόν προκοπή του. Η ιστορία του ήταν μια δροσιά ελπίδας μέσα στην θλίψη που μας προκαλούν η ένδεια και οι υπερβολικές δυσκολίες.
        Στα δεκαοχτώ του χρόνια γλυκάθηκε η ψυχή του διαβάζοντας τις «περιπέτειες ενός προσκυνητού». Κατόπιν στο ιερατικό σεμινάριο των Καθολικών, όπου φοιτούσε, είχε την ευκαιρία να βρει και να μελετήσει στην βιβλιοθήκη τους αρκετά βιβλία ορθοδόξου θεολογίας. Προοριζόμενος για χειροτονία καθοδηγούσε μια μεγάλη «χαρισματική» ομάδα Καθολικών πιστών, που προσεύχονταν για τους αρρώστους. Ο πνευματικός του, ο πατήρ Aimé, ένας Γάλλος ιερέας, του είχε δώσει την ευλογία του και τον καθοδηγούσε στην αναζήτηση της Ορθοδοξίας. Παράλληλα είχε πλησιάσει και εκατηχείτο από τον εφημέριο της ενορίας μας στην Brazzaville. Στα εικοσιεπτά του βαπτίστηκε ορθόδοξος. Ο πρώην πνευματικός του του επέτρεψε να ανακοινώσει την μεταστροφή του και την αιτία της στους πιστούς, μετά την κυριακάτικη λειτουργία, στην πολυπληθέστατη παλιά ενορία του. Το αποτέλεσμα ήταν να τεθεί σε αργία μέχρι σήμερα ο «αγαπητός» πατήρ Aimé από τον καθολικό αρχιεπίσκοπο.
        Ο πειραστής δεν ήταν δυνατόν να αφήσει τον Μηνά ήσυχο. Δέχθηκε τα βέλη και των παλαιών συνεργατών του αλλά και των δικών μας πιστών, που η καχυποψία τους έδιωχνε την αγάπη τους, παρά την υποστήριξη και την καθοδήγησή του εκ μέρους του εφημερίου.
              Εκεί άρχισαν να προσέρχονται πολλοί από τους παλαιούς συντρόφους του και διάφοροι άλλοι, που διψούσαν για προσευχή, θέλοντας επίσης να γνωρίσουν την Ορθοδοξία, που ο άνθρωπός τους ευαγγελιζόταν τώρα. Όλοι αυτοί συμμετείχαν καθ’ ομάδες σε ένα πρόγραμμα ακολουθιών, όπως επίσης και ευαγγελισμού των συμπολιτών τους. Ο Μηνάς το πρωί ανελλιπώς παρακολουθούσε τον Όρθρο ή την Θεία Λειτουργία στην ενορία μας και το απόγευμα τις Παρακλήσεις ή τους Χαιρετισμούς στο σπίτι-παρεκκλήσι, αφιερωμένο στο Γεννέσιον της Θεοτόκου.
Αναγκάστηκε έτσι να κλείνεται προσευχόμενος στο δωμάτιό του για ένα χρόνο περίπου. Σ’ αυτήν την προσευχή τον συνόδευαν παλαιοί του φίλοι και εν Χριστώ αδελφοί. Ένας από αυτούς, ο Σέργιος, που ήταν παραπληγικός,  θεραπεύθηκε από την Παναγία θαυματουργικά, μετά από  κοινή προσευχή. Αυτός παραχώρησε το σπίτι του, στη συνοικία Bacongo, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, για να μείνει ο Μηνάς και να συναθροίζονται οι πιστοί για προσευχή.
        Μία φορά την εβδομάδα στην Παράκληση μνημονεύονταν μόνο τα ονόματα ασθενών «του Κυρίου συνεργούντος και τον λόγον βεβαιούντος διά των επακολουθούντων σημείων» (Μάρκ. 16, 20). Έτσι, σ’ αυτά τα δύο χρόνια, κατά τις Παρακλήσεις, είδαν μια νεαρή κοπέλα, την Daria, να απαλλάσσεται από το Aids, που διαπιστωμένα την είχε προσβάλει, την Divine, να ξαναβρίσκει την ακοή και την λαλιά της, τον Christ, που είχε χάσει την όρασή του, να μπορεί να διακρίνει τώρα μέχρι τα δέκα μέτρα, τον Sosthène, που είχε πέσει σε κώμα, να ξαναβρίσκει την υγεία του και τον Hilarion να έρχεται στη ζωή μετά από δώδεκα χρόνια στειρότητας των  γονιών του.
        Στο παρεκκλήσι τους κατά εποχές, με διαδεχόμενες ομάδες, διατηρούν ακοίμητη την προσευχή. Ο ορθόδοξος εφημέριος τελεί εκεί κάθε Πέμπτη την Παράκληση, ενώ προετοιμάζει για την βάπτιση περί τους είκοσι κατηχουμένους.
        Την πολυάνθρωπη αυτή ενορία των κατηχουμένων του Μηνά θέλησα κι εγώ να επισκεφθώ. Πήγα κοντά τους, μαζί με τον ιερέα μας την Πέμπτη 7 Ιουνίου. Βρήκα συγκεντρωμένα εκατό περίπου άτομα στριμωγμένα μέσα στο «παρεκκλήσι» και έξω στην μικρή αυλή. Κάναμε Αγιασμό, τους Χαιρετισμούς και μια ομιλία κατήχησης για τις ιερές εικόνες. Όλα με τάξη, ευλάβεια και κατάνυξη, σε δύσκολες όμως συνθήκες και με αφόρητη ζέστη. Όπως έμαθα οι κατηχούμενοι εναλλάσσονται κάθε μέρα και έτσι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που γνώρισα.
        Τον Μηνά τον κάλεσα στο δεκαήμερο σεμινάριο των νέων στελεχών των ενοριών μας, που οργανώθηκε στο τέλος Ιουλίου στο Dolisie, με θέμα την Κατήχηση. Εκεί του έδωσα την ευκαιρία να μας εκθέσει εξομολογητικά την πορεία του προς την Ορθοδοξία, την τακτική που ακολουθεί στην κατήχηση και την οργάνωση αυτής της δυναμικής νέας «ενορίας» μας.
        Ας δοξάσουμε τον Κύριο, που καλεί τους θεριστές στον αγρό Του, εκεί που ο σπόρος «έπεσεν εις  την γην την αγαθήν και εποίησε καρπόν εκατονταπλασίονα» (Λουκ. 8, 8).
 Ιερομόναχος Θεολόγος
Αύγουστος 2012
 
Ο Μηνάς, πρώτος αριστερά
 
πηγή: Τρελογιάννης