Ένα ιστολόγιο που πηγαίνει σχολείο και αγωνιά για την παιδεία .

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Οι φάλαινες «καθαρίζουν» την ατμόσφαιρα


Οι φάλαινες φυσητήρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην κλιματική ισορροπία του πλανήτη καθώς βοηθούν στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα

Πριν από λίγο καιρό είχε διατυπωθεί η άποψη ότι οι φάλαινες αποτελούν ίσως τον πολυτιμότερο σύμμαχο του ζωικού βασιλείου στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη. Η άποψη αυτή στηρίχθηκε στην ανακάλυψη ότι τα περιττώματα της φάλαινας είναι εξαιρετικά πλούσια σε σίδηρο. Η παρουσία του σιδήρου ευνοεί την ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν, το οποίο με τη σειρά του απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα περιορίζοντας έτσι τις επιπτώσεις του στην αύξηση της θερμοκρασίας. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι εκείνες που κυρίως συμβάλλουν στο συγκεκριμένο φαινόμενο είναι οι φυσητήρες, ένα είδος φάλαινας με χαρακτηριστικό σχήμα που παραπέμπει σε υποβρύχιο. Το κεφάλι αυτής της φάλαινας είναι τεράστιο, αφού αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του σώματός της. Μπορούν να βουτήξουν σε πολύ μεγάλα βάθη έως τριών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα οι φάλαινες φυσητήρες απελευθερώνουν συνολικά ετησίως περί τους 50 τόνους σιδήρου στους ωκεανούς, ποσότητα η οποία βοηθά τελικά στην απορρόφηση περίπου 40 χιλιάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Η ποσότητα αυτή δεν είναι μεγάλη σε σχέση με τις συνολικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνει η ανθρώπινη δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, αλλά δεν είναι και αμελητέα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάφορα πειράματα στα οποία διοχετεύτηκαν σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλες ποσότητες σιδήρου ώστε να διαπιστωθεί αν και πόσο θα ενισχυθεί η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, χωρίς όμως να προκύψουν σαφή και οριστικά συμπεράσματα.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου