Εξηγήστε στο παιδί , ότι ένα 24ωρο χωρίζεται σε δυο μέρη, την ημέρα και τη νύχτα και δώστε του κάποια εύκολα παραδείγματα με τις δραστηριότητες που κάνετε μέσα στην ημέρα και τη νύχτα, ώστε να κάνει αρχικά μια μικρή διάκριση στο μυαλό του.
Μπορείτε ακόμα και να του μάθετε την έννοια της διάρκειας συνδέοντάς την με κάποιες δραστηριότητες και πάντα δείχνοντας τους αριθμούς στο ρολόι.
Μπορείτε να του εξηγήσετε, ότι π.χ. η βόλτα στο πάρκο θα διαρκέσει 1 ώρα. Τώρα είναι 6, άρα θα γυρίσουμε στις 7.
Από τη στιγμή που το παιδάκι σας θα πάει νηπιαγωγείο ή σχολείο μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά - σιγά να κοιτάτε την ώρα στο αναλογικό ρολόι. Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να το χρησιμοποιείτε συχνά, για να το συνηθίσει. Μπορείτε να κάνετε μια πολύ ωραία χειροτεχνία από χρωματιστό χαρτόνι, σχεδιάζοντας και κόβοντας ένα μεγάλο κύκλο, αριθμούς και δείκτες, για να εξασκηθεί με το χεράκι του. Μπορείτε να του λέτε π.χ. “Θα πάμε στην παιδική χαρά στις 6:30, δείξε μου την ώρα στο ρολόι”.
Μπορείτε ακόμα να του διαβάζετε ιστορίες και παραμύθια, στα οποία οι ήρωες χρησιμοποιούν την ώρα για να κάνουν διάφορα πράγματα, όπως να πάνε για εξερεύνηση, να πάνε εκδρομή, να συναντήσουν τους φίλους τους, κ.ά. Στα βιβλιοπωλεία υπάρχουν ειδικά παιδικά βιβλία που μαθαίνουν στο παιδί με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο την ώρα.
Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι να διαλέξει ένα ρολόι που να του αρέσει και να το φοράει, έτσι ώστε σταδιακά να μάθει να το κοιτάζει.
πηγή: Περί μαθησιακών δυσκολιών
πηγή: Περί μαθησιακών δυσκολιών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου