Ένα ιστολόγιο που πηγαίνει σχολείο και αγωνιά για την παιδεία .

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Το δωμάτιο της γνώσης

Μπορεί ένα δωμάτιο να ενθαρρύνει την κατάκτηση της γνώσης; Φυσικά και μπορεί! Και μάλιστα από τα πρώτα χρόνια ζωής…
Εκτός από τα γονίδια, τα ερεθίσματα που δέχεται καθημερινά το παιδί από το περιβάλλον του μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ευφυΐα του. Έτσι, η σωστή διαμόρφωση, ο κατάλληλος εξοπλισμός, ακόμα και η ιδιαίτερη διακόσμηση του παιδικού δωματίου μπορεί να εξασφαλίσουν ερεθίσματα που συμβάλλουν στη νοητική του ανάπτυξη, ενθαρρύνοντας το παιδί να κατακτήσει αβίαστα τη γνώση. Ορίστε τι μπορεί να βοηθήσει:

Τακτοποιήστε το χώρο
Γιατί είναι σημαντικό: η τάξη ενισχύει τη μαθηματική ικανότητα και μνήμη

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Michigan, αποκαλύπτει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον όπου επικρατεί η τάξη, έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, προχωρούν σε ακαδημαϊκές σπουδές και κερδίζουν περισσότερα χρήματα ως επαγγελματίες, συγκριτικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια όπου επικρατεί η ακαταστασία. Όπως εξηγούν οι εκπαιδευτικοί, είναι πολύ πιθανό τα «τακτικά» σπίτια να φιλοξενούν οικογένειες με διάφορες συνήθειες οι οποίες περικλείουν μαθηματικές έννοιες όπως είναι η ταξινόμηση σε κατηγορίες, η ομαδοποίηση σε σύνολα, η σειριοθέτηση από το πιο μεγάλο στο πιο μικρό. Βασική αρχή στους τακτικούς ανθρώπους είναι ο προγραμματισμός, ικανότητα εξαιρετικά χρήσιμη για το άτομο, τόσο στο σχολικό όσο και στο εργασιακό περιβάλλον.
Βάζοντας εξάλλου τα πράγματα στην ίδια θέση στο δωμάτιο, βοηθάτε το παιδί σας, από τη βρεφική κιόλας ηλικία, να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και να αναπτύξει πιο γρήγορα τους μηχανισμούς ανάκλησης μιας εικόνας ενεργοποιώντας έτσι τη λειτουργία της μνήμης. Με τον τρόπο αυτό είστε πολλαπλά κερδισμένοι, καθώς:
• Έχετε ένα τακτοποιημένο δωμάτιο.
• Το παιδί μπορεί να θυμηθεί πού είναι το κάθε παιχνίδι.
• Οργανώνει σε σύνολα τα ίδια αντικείμενα μαθαίνοντας έτσι τις πρώτες μαθηματικές έννοιες.

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου