Ένα ιστολόγιο που πηγαίνει σχολείο και αγωνιά για την παιδεία .

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Απίστευτο! Βγάζουν την Ελληνική Ιστορία από τα Λύκεια;;;

Σκεπτικισμό αλλά και αντιδράσεις προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα το σχέδιο για το νέο λύκειο. Οι περισσότερες αντιδράσεις προκαλούνται από την πρόταση της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση του λυκείου υπό της κ. Θάλειας Δραγώνα, που προβλέπει τη μετατροπή του μαθήματος της Ιστορίας σε προαιρετικό για τη Β’ και Γ’ λυκείου, ενώ η ιστορία του Βυζαντίου και της Επανάστασης του 1821 «κόβονται» και η αρχαία ελληνική ιστορία ενσωματώνεται στο μάθημα επιλογής ιστορία των ιδεών, μαζί με την ευρωπαϊκή ιστορία…

Σύμφωνα με το σχέδιο πλέον στη Β’ και Γ’ Λυκείου υποχρεωτικά είναι τα μαθήματα νεοελληνική γλώσσα (6 ώρες), η ξένη γλώσσα (3 ώρες ) και η γυμναστική (3 ώρες).

Ενώ ως μαθήματα επιλογής πλέον είναι τα εξής:

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ: 1. Αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία (6 ώρες) 2. Αρχαία ελληνική γραμματεία (3 ώρες) 3. Αρχαία ιστορία (3 ώρες) 4. Ιστορία των ιδεών (3 ώρες)

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: 1. Μαθηματικά υψηλού επιπέδου (6 ώρες) 2. Μαθηματικά βασικού επιπέδου (3 ώρες)

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 1. Φυσική (6 ώρες) 2. Χημεία (3 ώρες) 3. Βιολογία (3 ώρες) 4. Περιβαλλοντικές επιστήμες (3 ώρες)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 1. Οικονομία (6 ώρες) 2. Οικονομία (3 ώρες)

3. Πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες (3 ώρες) 4. Ευρωπαϊκή ιστορία (3 ώρες) 5.Ψυχολογία (3 ώρες) 6. Αρχές ηθικής και φιλοσοφίας (3 ώρες) 7. Θρησκευτικά (3 ώρες)

ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ: 1. Λατινικά (6 ώρες) 2. Γαλλικά (3 ή 6 ώρες) 3. Γερμανικά (3 ή 6 ώρες) 4. Ισπανικά (3 ή 6 ώρες) 5. Ιταλικά (3 ή 6 ώρες)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: 1. Εικαστικά (3 ώρες2. Μουσική (3 ώρες) 3. Θέατρο και κινηματογράφος (3 ώρες)

Από τα μαθήματα επιλογής, ο μαθητής υποχρεούται να συμπληρώσει 21 ώρες ως εξής:

- Ενα εξάωρο μάθημα (υψηλό επίπεδο) από όποια ομάδα μαθημάτων επιθυμεί (εφόσον η ομάδα διαθέτει εξάωρο μάθημα) και

- Ενα τρίωρο μάθημα (βασικό επίπεδο) από κάθε μία από τις υπόλοιπες ομάδες

Αλλαγές προσώπων

Παράλληλα, χθες, η υπουργός Παιδείας αποφάσισε την αλλαγή της σύνθεσης της μεικτής επιτροπής, που μαζί με Τούρκους ιστορικούς μελετούν τα βιβλία της ιστορίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, των δύο χωρών, προκειμένου να απαλειφθούν τα κεφάλαια που προκαλούν έριδες μεταξύ των δύο λαών.

Σύμφωνα με απόφαση της κ. Διαμαντοπούλου στην επιτροπή από ελληνικής πλευράς πλέον θα μετέχουν ως εμπειρογνώμονες οι Αριστείδης Αγαθοκλής πρέσβης επί τιμή, Χρήστος Χατζηιωσήφ, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Αναστασία Κυρκίνη – Κούτουλα, σύμβουλος φιλολόγων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Ναυσικά Βραϊλα, σύμβουλος πρεσβείας της Α4 Διεύθυνσης Τουρκίας, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Τζανάκη, Αριστοτέλης Μητραράς, φιλόλογος, αλλά και ο εκάστοτε διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Παιδείας.


πηγή:Κοκκινος ουρανός

1 σχόλιο:

  1. Το νέο σχέδιο για την παιδεία του Νέου Λυκείου δεν έχει μόνο αυτά τα προβλήματα που θέσατε στο άρθρο.
    Σημειώνω ότι δεν υπάρχει ΚΑΘΟΛΟΥ το μάθημα της πλέον βασικής ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ για ανάπτυξη, δηλαδή της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δείτε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Πληροφορικών για να καταλάβετε περισσότερο:
    http://www.pekap.gr/Images/UploadedFiles/AP%2062_03-10-2009.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή