Ένα ιστολόγιο που πηγαίνει σχολείο και αγωνιά για την παιδεία .

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Δεν περιμένω απάντηση. Απαιτώ να σεβαστείτε το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρέπεια των παιδιών μας...

Ονομάζομαι ...* Είμαι συνταξιούχος εκπαιδευτικός και νιώθω τύψεις γιατί στο σχολείο, στους μαθητές μου, και στο σπίτι, στο παιδί μου, προσπάθησα πάντα να τους πείσω για την αναγκαιότητα της μόρφωσης, της καλλιέργειας, της αξιοκρατίας. Νομίζω ότι έκανα κακό.
Η κόρη μου, για παράδειγμα, έχει πτυχίο Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΑΠΘ), μεταπτυχιακό στη Μετάφραση-Μεταφρασεολογία (ΚΠΑ), Certificate of Proficiency στα Αγγλικά, Diplôme approfondi de langue française στα Γαλλικά, Diploma Superior στα Ισπανικά και Diploma Elementar De Português Língua Estrangeira στα Πορτογαλικά, έχει...
δηλαδή προσόντα και γνωρίζει σίγουρα περισσότερες γλώσσες από εσάς [βουλευτές], αλλά δεν υπήρξε κομματική «οπαδός». Είναι ορφανή από πατέρα (ο πατέρας της, εκπαιδευτικός και αυτός, σκοτώθηκε σε τροχαίο...). Συμμετείχε στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών του 2008 (παρότι το Παν/μιο που τελείωσε κατοχυρώνει την ικανότητά της να διδάξει με το πτυχίο που της έδωσε), αφού διάβασε γι’ αυτό και πλήρωσε 1500 Ε για φροντιστήριο, το οποίο παρακολούθησε σ’ ένα άθλιο κτίριο στην Αθήνα (υποθέτω πως έχει άδεια λειτουργίας από την πολιτεία), μακριά από το σπίτι της, με επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Βγήκαν τα αποτελέσματα και ήταν στους επιτυχόντες.
Στη συνέχεια ωρομίσθια μια χρονιά ολόκληρη με περίπου 300 Ε το μήνα και μετά αναπληρώτρια (αναρωτιέμαι βέβαια γιατί αναπληρώτρια; Ξέρω πως ο νόμος προβλέπει ότι ο αναπληρωτής προσλαμβάνεται όταν ο κατέχων την οργανική για κάποιους λόγους απουσιάζει, πράγμα που δε συμβαίνει στην περίπτωση των εκπαιδευτικών ΠΕ34, ιταλικής γλώσσας) την επόμενη χρονιά σε άλλη περιοχή. Μετακομίσεις, ενοίκια, κλπ. που κανείς δε ρωτάει πώς βρίσκονται.
Και τώρα τι; Με ποιο δικαίωμα εσείς μπορείτε να παίζετε με τη ζωή της και τη ζωή τόσων άλλων παιδιών που προσπαθούν και αγωνίζονται και δεν αναζητούν πλάγιους δρόμους; Τι νόημα έχει να σπουδάζουν, να ξοδεύονται, να γίνονται «περιπλανώμενοι» ανά τη χώρα και να έρχεται η κ. Χριστοφιλοπούλου μια μέρα να επιβάλει την ανεργία; Γιατί πρέπει οι γονείς των μαθητών να πληρώνουν για την εκμάθηση των ξένων γλωσσών; Πού είναι το «πρώτα ο μαθητής» της κυρίας υπουργού, όταν εσείς αποφασίζετε τι του αρέσει και τι θα επιλέξει;
Δεν περιμένω απάντηση. Απαιτώ να σεβαστείτε το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρέπεια των παιδιών μας. Δεν ανέχομαι να τιμωρούνται γιατί δεν παρακάλεσαν, δεν προσκύνησαν, αλλά κουράστηκαν για να πετύχουν αξιοπρεπή εργασία.

* H επιστολή είναι ενυπόγραφη και στάλθηκε στους 300 εθνοπατέρες μας

2 σχόλια: