Ένα ιστολόγιο που πηγαίνει σχολείο και αγωνιά για την παιδεία .

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Παιδικές χειροτεχνίες: Η τέχνη της… φαντασίας


της Έλενας Μπούλια

Η τέχνη για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αποτελεί συνώνυμο της κατασκευής και είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίον μπορούν τα παιδιά να αποδώσουν οποιαδήποτε εικόνα της καθημερινότητάς τους με τα πιο ευφάνταστα σχέδια και μέσα από τα πιο ταπεινά υλικά. Ακόμα εντυπωσιακότερο, όμως, είναι το πόσο αγαπούν τα περισσότερα παιδιά να γίνονται μικροί καλλιτέχνες, επιδιδόμενοι σε τέτοιες δραστηριότητες, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε δίπλα τους για να τα βοηθάμε και να τα επιβραβεύουμε.
Πώς θα φτιάξουμε χειροτεχνίες με τα παιδιά;
Ορισμένες νέες μέθοδοι «διδασκαλίας» καλλιτεχνικών σε παιδικούς σταθμούς και νήπια απέχουν πολύ από τον τρόπο με τον οποίον εμείς μάθαμε να αποτυπώνουμε τον κόσμο μέσα από χειροτεχνίες. Η νηπιαγωγός κ. Μαρία Βουβούση, συγκεκριμένα, εξηγεί ότι «η δική μας πραγματικότητα μπορεί να απέχει πολύ από αυτήν του παιδιού. Εμείς, δηλαδή, μπορεί να βλέπουμε ένα σπίτι ως ένα τετράγωνο κουτί με κόκκινα κεραμίδια. Το παιδί μας, όμως, που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε διαμέρισμα δεν έχει λόγο να το βλέπει έτσι –ούτε φυσικά να το ζωγραφίζει έτσι.»

Η κ. Βουβούση, λοιπόν, προτείνει να βοηθήσουμε τα παιδιά να βρουν το πραγματικό νόημα της τέχνης δημιουργώντας στο δωμάτιό τους ένα Εργαστήρι Τέχνης, το οποίο θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα και μη υλικά που μπορούν να χρησιμεύσουν σε πάσης φύσης κατασκευές. Πιο συγκεκριμένα, στο αυτοσχέδιο Εργαστήρι Τέχνης του παιδιού θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν:
-Μαρκαδόροι
-Κόλλες σε υγρή και στικ μορφή
-Μολύβια και γόμες
-Έγχρωμες κόλλες χαρτιού για χειροτεχνίες
-Ψαλίδι ασφαλείας
-Πηλός ή πλαστελίνη

Εκεί μπορείτε επίσης να συγκεντρώνετε όσα υλικά σκοπεύατε να πετάξετε, όπως κορδέλες από ζαχαροπλαστεία, παλιές εφημερίδες και περιοδικά, χάρτινα ή μεταλλικά κουτιά, νήματα, παλιά υφάσματα.

«Με την βοήθεια όλων των παραπάνω οι κατασκευές θα έχουν περισσότερο ενδιαφέρον αφού θα προέλθουν από πραγματική δημιουργία. Θα είναι πραγματικά έργα τέχνης», λέει η κ. Βουβούση.

Ιδέες για κατ’οίκον χειροτεχνίες με τα παιδιά:

Πολύχρωμη γιρλάντα με φωτάκια
Μην μαζέψετε ακόμα τα φωτάκια από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ο καλύτερος τρόπος για να τα αξιοποιήσετε μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα είναι να χρησιμοποιήσετε λεπτές λωρίδες υφάσματος σε διάφορα χρώματα, ή ακόμα και πολύχρωμες κορδέλες που κατά καιρούς έχετε συγκεντρώσει, και να τα δέσετε το ένα δίπλα στο άλλο στο καλώδιο με τα φωτάκια σας.

Το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό!
Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε στα φωτάκια τις χάρτινες θήκες που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε cupcakes και έτσι να φτιάξετε πολύ όμορφα φαναράκια

Κηροπήγια από πηλό και χάντρες ή κουμπιά
Αν το παιδί σας αγαπά να δημιουργεί με πηλό, η συγκεκριμένη κατασκευή θα το ενθουσιάσει (από το paizoumemazi.blogspot.com).
Τι θα χρειαστείτε:
Πηλό για χειροτεχνίες σε ό,τι χρώμα θέλετε
Χάντρες και κουμπιά
Κεράκια ρεσό

Τι θα κάνετε:
Η κατασκευή τους είναι πανεύκολη. Πλάστε τον πηλό σε σχήμα οβάλ μπάλας, σε τέτοιο μέγεθος ώστε να χωρά το ρεσό που θα ζουλήξετε μέσα τους. Έπειτα τοποθετήστε τις χάντρες και τα κουμπιά γύρω-γύρω.

Τρισδιάστατα λουλούδια
Φτιάξτε με τα παιδιά τρισδιάστατα λουλούδια, με τα οποία μπορείτε να διακοσμήσετε το δωμάτιό τους.
Τι θα χρειαστείτε:
Τρεις μεγάλες κόλλες για χειροτεχνίες σε διάφορα χρώματα
Υγρή κόλλα
Ψαλίδι

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι ακριβώς θα κάνετε:


Μολυβοθήκες με τενεκεδάκια από κονσέρβες και χάρτινα ρολά
Ένας ωραίος τρόπος να οργανώσετε το Εργαστήρι Τέχνης του παιδιού σας είναι να φτιάξετε μαζί όμορφες μολυβοθήκες χρησιμοποιώντας απλά υλικά (ιδέα από aneraida.blogspot.com).
Τι θα χρειαστείτε:
Ρολά από χαρτί κουζίνα ή υγείας, τενεκεδάκια από κονσέρβες ή διάφορα άλλα κυλινδρικά κουτιά.
Κόλλες περιτυλίγματος σε διάφορα σχέδια και χρώματα, σελίδες από περιοδικά και εφημερίδες ή αυτοκόλλητα χαρτιά για συρτάρια
Λευκή κόλλα
Μία επιφάνεια για βάση (προαιρετικά), π.χ. το καπάκι από ένα κουτί παπουτσιών
Διακοσμητικά όπως κορδέλες, τρέσες, κορδόνια, διάφορα αυτοκόλλητα

Τι θα κάνετε:
Χρησιμοποιώντας τα διάφορα τενεκεδάκια ή ρολά που έχετε συγκεντρώσει ως κυλίνδρους μετράτε και κόβετε το χαρτί που θα χρειαστείτε για να τυλίξετε το κάθε ένα από αυτά. Αλείφετε λευκή κόλλα πάνω στα τενεκεδάκια ή τους κυλίνδρους και κολλάτε προσεκτικά γύρω-γύρω το χαρτί.
Διακοσμείτε τις μολυβοθήκες σας όπως εσείς θέλετε, με κορδέλες, αυτοκόλλητα ή χάντρες.

Τέλος αλείφετε στους πάτους τους λευκή κόλλα ώστε να τοποθετηθούν στην βάση από το χαρτόκουτο, την οποία μπορείτε επίσης να ντύσετε με χαρτί περιτυλίγματος ή να χρωματίσετε όπως επιθυμείτε. Για τα ρολά που δεν έχουν πάτο η βάση θα λειτουργήσει για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Η μολυβοθήκη σας είναι έτοιμη.

Αποκριάτικη στολή: Οδηγός τρένου
Ξεκινήστε εγκαίρως να φτιάξετε την στολή του παιδιού σας. Πάρτε ιδέες από την παρακάτω στολή και εφαρμόστε τις σε όποια άλλη στολή θέλετε.
Τι θα χρειαστείτε:
2 μεγάλα χαρτόκουτα (σε μέγεθος που να μπορεί να «φορέσει» το παιδί)
1 χάρτινο κουτί από δημητριακά
8 χάρτινα πιατάκια (π.χ. για πάρτυ)
Χαρτοταινία
Κοπίδι ή χαρτοκόπτης
Πινέλα με μπογιές ή χαρτί περιτυλίγματος
Ελαστικό κορδόνι για να κρεμαστεί το χαρτόκουτο

Τι θα κάνετε:
Χρησιμοποιήστε το ένα από τα δύο χαρτόκουτα ως το βασικό μέρος του τρένου. Κολλήστε το ένα μόνο φύλλο στο πάνω και κάτω μέρος του χαρτόκουτου, ώστε να μένει μία τρύπα ανοιχτή από την οποία θα «μπει» το σώμα του παιδιού. Κόψτε και κρατήστε τα άλλα φύλλα του χαρτόκουτου γιατί μπορεί να σας χρειαστούν ως διακοσμητικά. Στο δεύτερο χαρτόκουτο κλείστε και κολλήστε εντελώς όλα τα φύλλα του και ενώστε το κάθετα στο πίσω μέρος το πρώτου χαρτόκουτου, όπως στη φωτογραφία.

Χρησιμοποιήστε το κουτί των δημητριακών για την καμινάδα του τρένου. Κάντε το ρολό και κολλήστε στο πάνω και το κάτω μέρος του τα χαρτόνια που περίσσεψαν από τα φύλλα του χαρτόκουτου, ώστε να «κλείσει» από όλες τις μεριές και να μπορεί να κολλήσει καλά στο μπροστά μέρος του χαρτόκουτου, όπως στη φωτογραφία.
Χρωματίστε όπως θέλετε ή κολλήστε χαρτί περιτυλίγματος στο τρένο σας για να πάρει την τελική του εμφάνιση.

Όταν το βασικό μέρος το τρένου θα έχει τελειώσει, θα είναι η ώρα για να τοποθετήσετε τις ρόδες, χρησιμοποιώντας τα χάρτινα πιατάκια. Για περισσότερη λεπτομέρεια, κόψτε περιμετρικά το γείσο από τα τέσσερα πιατάκια και αφού τα χρωματίσετε με διαφορετικό χρώμα τοποθετήστε τα μικρότερα πιατάκια μέσα στα μεγαλύτερα και κολλήστε τα γύρω από το τρενάκι, για να μοιάζουν με ρόδες.
Τέλος, κολλήστε καλά ελαστικό κορδόνι στο τρένο, έτσι ώστε να μπορεί να κρεμαστεί χιαστί από τους ώμους του παιδιού.
Ολοκληρώστε την εμφάνιση με ένα καπελάκι οδηγού.

Αποκριάτικη φούστα από τούλι
Αν έχετε μικρό κοριτσάκι είναι βέβαιο ότι θα ξετρελαθεί με αυτήν την πανεύκολη φούστα από τούλι (ιδέα από το aneraida.blogspot.com).
Τι θα χρειαστείτε:
Τούλινα υφάσματα σε διάφορα χρώματα (θα βρείτε σε καταστήματα ραπτικής)
Λάστιχο σε μήκος όσο η μέση του παιδιού σας
Κορδέλα σε ό,τι χρώμα θέλετε
Βελόνα και κλωστή

Τι θα κάνετε:
Για να μπορέσετε να τοποθετήσετε τα τούλινα υφάσματα στο λάστιχο ώστε να δημιουργηθεί η φούστα θα πρέπει καταρχήν να τοποθετήσετε το λάστιχο γύρω από μία καρέκλα και να το στερεώσετε με μία παραμάνα.

Έπειτα θα κόψετε το τούλι σε λεπτές λωρίδες πλάτους 15 εκατοστών και μήκους όσο νομίζετε ανάλογα με το ύψος του παιδιού σας (υπολογίστε ότι το κάθε τούλι θα διπλωθεί στα δύο). Για να τοποθετήσετε τις λωρίδες με τα τούλια στο λάστιχο θα πρέπει απλά να κάνετε το τούλι θηλιά γύρω από το λάστιχο, όπως στη φωτογραφία. Με αυτόν τον τρόπο θα τοποθετήσετε τα τούλια το ένα δίπλα στο άλλο.

Αν θέλετε μπορείτε ενδιάμεσα να τοποθετήσετε και κορδέλες σε διάφορα χρώματα.
Όταν το λάστιχο θα έχει γεμίσει με τούλια, θα ράψετε στις δύο άκρες του από ένα κομμάτι κορδέλας, ώστε όταν τοποθετηθεί η φούστα στη μέση του παιδιού η κορδέλα να δέσει σε φιόγκο.
πηγή:in2life

2 σχόλια:

  1. Πραγματικά Ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά αυτό το είδος του blog με όμορφες εικόνες είναι πραγματικά αξίζει να ψάχνουν για, καλές φωτογραφίες για τους επισκέπτες και μια αξία για εσάς, όπως θα δείξει σίγουρα την ποιότητα. Είναι καλό να έχουμε αυτά τα είδη της μόδας γύρω για να κρατήσει τη ροή σταθερή. Κάνοντας αυτούς που πραγματικά μπορούν να κάνουν τα πράγματα στο μέλλον, καλή δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή