Ένα ιστολόγιο που πηγαίνει σχολείο και αγωνιά για την παιδεία .

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009

ΝΕΟΤΑΞΙΚΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ...


"Να καταγγέλλονται οι καθηγητές που
επιβάλλουν συμμετοχή στην προσευχή"

Να καταγγέλλουν στο υπουργείο τους δασκάλους και τους καθηγητές που επιβάλλουν σε παιδιά να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό κάλεσε χθες γονείς και μαθητές η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.


Στο πλαίσιο εκδήλωσης του "Συνηγόρου του Παιδιού", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης –και θέμα "Σχολικοί κανονισμοί και δημοκρατική συνείδηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση"–, μια νεαρή μαθήτρια έθιξε το ζήτημα του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και προσευχής, απευθυνόμενη στην υπουργό, κάνοντας λόγο για ..."καταναγκαστική εργασία".

"...Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς μαθητές. Ενώ τα σχολεία θεωρούνται ως χώροι ελεύθερης έκφρασης, μας επιβάλλεται να παρευρισκόμαστε στην προσευχή...", είπε συγκεκριμένα η μαθήτρια, ζητώντας την άποψη της κ. Διαμαντοπούλου."


...Είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολεί όλη την Ευρώπη. Από τη μια έχουμε κοινωνίες που έχουν διαμορφώσει μέσα στους αιώνες διάφορα πιστεύω – και όχι μόνο θρησκευτικά – και από την άλλη το γεγονός ότι σήμερα συμβιώνουμε με ανθρώπους από άλλους πολιτισμούς. Στη δημοκρατία πρέπει να σεβαστούμε και τα δυο. Η υπάρχουσα δημοκρατία δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της, αλλά και δεν μπορεί να υποχρεώσει τους φιλοξενούμενους να αφομοιώσουν τα πιστεύω της...", τόνισε αρχικά η υπουργός Παιδείας.


"...Αν συμβαίνει αυτό (σ.σ. εννοεί την επιβολή της συμμετοχής στον εκκλησιασμό-προσευχή), θέλω να μου το αναφέρετε. Δεν μπορεί κανένας δάσκαλος να επιβάλλει σε παιδί να συμμετέχει σε προσευχή, είτε είναι μετανάστης είτε είναι δηλαδή παιδί που προέρχεται από άλλη χώρα, με άλλο θρήσκευμα, είτε είναι και Έλληνας. Στη χώρα υπάρχει ανεξιθρησκία. Επομένως επ’ ουδενί δεν υπάρχει το θέμα της επιβολής να συμμετέχει κάποιος στην πρωινή προσευχή ή σε οποιαδήποτε διαδικασία που αφορά τα θρησκευτικά ή τα συγκεκριμένα θέματα της θρησκείας...", κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου.Να σημειωθεί ότι το εν λόγω θέμα είχε αναδειχθεί και πέρυσι ύστερα από σχετικές διαμαρτυρίες γονέων και μαθητών.
Τότε οι υποστηρικτές της υποχρεωτικής συμμετοχής στην προσευχή – εκ της Εκκλησίας και εκτός αυτής – είχαν επικαλεστεί την παράγραφο 2, του άρθρου 16 του Συντάγματος της Ελλάδος, που αναφέρει:

"Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες".

4 σχόλια:

 1. Επιτέλους βρέθηκε κάποιος να "προστατεύσει" τα παιδιά μας απο τις ...καταστροφικές συνέπειες της προσευχής.
  Δυστυχώς η κ. Υπουργός με τέτοιου είδους μισαλλόδοξες δηλώσεις επιβεβαιώνει την φήμη που την ακολουθεί ειδικά μετά τις διαδοχικές συμμετοχές της στις μυστικες συνεδριάσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.
  Για άλλη μια φορά το έλασσον μετασχηματίζεται τεχνηέντως σε μείζον.Επί υπουργείας της κ. Γιαννάκου η εξομολόγηση ήταν άλλος ένας "κίνδυνος" απο τον οποίο έπρεπε να προστατευτούν οι μαθητές.
  Σήμερα το πάζλ συμπληρώνεται με την προτροπή της υπουργού να "καρφώνουν" εκείνο τον δάσκαλο που θα κάνει το έγκλημα να τα καλέσει σε πρωινή προσευχή.
  Αυτό μας θυμίζει το Γ΄Ράϊχ ή τον Σταλινικό Σοβιετισμό που καλούσε τα παιδιά να καρφώνουν ακόμα και τους γονείς τους αν "παρεκτρέποντο" απο τις ντιρεκτίβες του καθεστώτος.Στην Σοβιετική Ένωση αν ένας γονιός μιλούσε στο παιδί του για τον Χριστό θεωρείτο "έγκλημα κατά του λαού" και τιμωρείτο αυστηρά.Και στο Γ΄Ράϊχ αν ο πατέρας ασκούσε κριτική στις απάνθρωπες μεθόδους του καθεστώτος επικαλούμενος τις εντολές του Χριστού πάλι θεωρείτο εγκληματίας.
  Αυτά και τέλος.Τα σχόλια δικά σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Ή ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

  ''Οι πολιτικοί μπορεί να υπυρετούν την Ελλάδα ως κράτος,όχι όμως ως έθνος''
  ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. DIAMANTOPOYLOY Ή ΤΑΤΙΑΝΑ ΓΚΟΡΙΤΣΕΒΑ

  ''...Η προσευχή είναι η κορυφή της δημιουργίας.
  ...Η κινητήρια δύναμη της ιστορίας δεν είναι ούτε η πάλη των τάξεων,ούτε τα οικονομικά συμφέροντα.Είναι η προσευχή,που κατευθύνει την ιστορία.''
  ΤΑΤΙΑΝΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. AΠΟΣΤΟΛΕΑΣ*ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
  ΠΑΡΑΛΥΠΤΕΣ*ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

  ''Ο Θεός θέλει από το μικρό τούτο έθνος,να δοξάζεται Ορθοδόξος και Ανατολικός.''
  ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή