Ένα ιστολόγιο που πηγαίνει σχολείο και αγωνιά για την παιδεία .

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Οι γονείς προχώρησαν σε κατάληψη του 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου



Επειδή στοιβάζουν τους μαθητές σαν τα ποντίκια

Με κατάληψη αλλά και εξώδικη διαμαρτυρία «απαντούν» οι γονείς και οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου στο πρόβλημα στέγασης των υπεράριθμων μαθητών στο σχολείο.Η κατάληψη ξεκίνησε...χθες το πρωί σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων, με τη σύμφωνη γνώμη του 15μελούς Συμβουλίου των μαθητών.


Παράλληλα το Προεδρείο του Συλλόγου απέστειλε εξώδικο στο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Δήμο Αγίου Νικολάου, το οποίο κοινοποιεί στην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης και στο Νομάρχη Λασιθίου, στο οποίο περιγράφει τα προβλήματα και υπογραμμίζει ότι, αν δε δοθεί λύση σε δέκα μέρες, θα κατατεθούν μηνύσεις «κατά παντός υπευθύνου υπηρεσιακού παράγοντα για παράβαση καθήκοντος και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο».Όπως τονίζουν οι γονείς, από την έναρξη του σχολικού έτους μέχρι σήμερα έχουν ενημερώσει και έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τις απαράδεκτες συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου.


Συγκεκριμένα επισημαίνουν:«Παρά το γεγονός ότι η δυναμικότητα του σχολείου είναι 14 αίθουσες χωρητικότητας 25 μαθητών η καθεμία, το σχολείο ξεκίνησε τη λειτουργία του κατά το τρέχον σχολικό έτος με 17 τμήματα και σύνολο 420 μαθητών. Λόγω της έλλειψης των αντίστοιχων αιθουσών τρία τμήματα της πρώτης τάξης πραγματοποιούν τις ώρες διδασκαλίας περιφερόμενα πότε στο Χημείο, πότε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και πότε στο προαύλιο (!!!) του σχολείου.


Τί είδους μάθημα είναι δυνατόν να γίνει στο προαύλιο, όταν κάποιο άλλο τμήμα κάνει συγχρόνως γυμναστική, είναι εύκολο να αντιληφθεί ο καθένας».


Οι γονείς τονίζουν πως το προαύλιο του σχολείου είναι πολύ μικρό για να παρευρίσκονται σε αυτό κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων 420 παιδιά και «σιδερόφρακτο» (για την αποτροπή εισόδου εξωσχολικών ατόμων σ’ αυτό) με αποτέλεσμα οι μαθητές να ασφυκτιούν, να έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε «κλουβί» και να αντιδρούν με το σχηματισμό ομάδων, οι οποίες «χωρίζουν» το προαύλιο σε περιοχές και βρίσκονται σε αντιπαλότητα και συγκρούσεις μεταξύ τους με συνεχείς προστριβές και επεισόδια.


«Οι παραπάνω συνθήκες συνωστισμού και στριμώγματος είναι πασιφανές ότι οδηγούν σε τεράστια αύξηση των κινδύνων για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των παιδιών μας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς ή σεισμού. Σε περίπτωση δε που κάποιος μαθητής νοσήσει από τη νέα γρίπη ή άλλο μεταδοτικό νόσημα υπό τις κρατούσες συνθήκες είναι αδύνατο να εμποδιστεί η εξάπλωση της ασθένειας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στο σύνολο των μαθητών του σχολείου ή έστω στην πλειοψηφία αυτών.


Οι παραπάνω συνθήκες έρχονται σε πλήρη αντίθεση και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των άρθρων 4 και 16 του Συντάγματος, αφού, όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε, η παιδεία που παρέχεται στα παιδιά μας και ιδίως σ’ αυτά που έχουν ενταχθεί στα ως άνω “περιφερόμενα” τμήματα είναι η χειρίστη τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Ειδικότερα, οι μαθητές των «περιφερόμενων» τμημάτων υφίστανται άνιση μεταχείριση και δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος τους σε σχέση με τους συμμαθητές τους, που φοιτούν στα άλλα τμήματα (τα “σταθερά”) έχοντας μείνει ήδη πολύ πίσω από αυτούς στις παραδόσεις των μαθημάτων και μάλιστα προτού καν συμπληρωθεί το πρώτο εικοσαήμερο του σχολικού έτους!», υπογραμμίζουν στην εξώδικη διαμαρτυρία τους οι γονείς.


http://anatolh.com/index.php/agiosnikolaos/agnreportaz/5954--2-.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου