Ένα ιστολόγιο που πηγαίνει σχολείο και αγωνιά για την παιδεία .

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Η σοκολάτα ωφελεί την καρδιά




Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, οι άνθρωποι που τρώνε σοκολάτα, αυξάνουν τα ποσοστά επιβίωσής τους μετά από έμφραγμα. Επίσης, οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι όσο περισσότερο καταναλώνει κανείς σοκολάτα, τόσο μεγαλύτερα οφέλη έχει.Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1169, μη διαβητικοί, άνδρες και γυναίκες, που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο για πρώτο κρούσμα εμφράγματος. Καθένας από αυτούς συμπλήρωνε ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο υγείας, που περιείχες ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση σοκολάτας κατά τους τελευταίους 12 μήνες.


Αυτή η γλυκιά μαύρη αμαρτία, περιέχει αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και πιστεύεται ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά. Οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στην έρευνα, υπεβλήθησαν σε ιατρικές εξετάσεις μετά την πάροδο τριών μηνών από την έξοδό τους από το νοσοκομείο, ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν την πορεία τους για τα επόμενα 8 χρόνια. Μετά από συγκριτική μελέτη της ηλικίας των ασθενών, του φύλλου τους, του σωματικού τους βάρους, της άσκησης που ακολουθούσαν, του καπνίσματος καθώς και άλλων παραμέτρων, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι εκείνοι που κατανάλωναν σοκολάτα, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.



Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν το είδος της σοκολάτας που κατανάλωναν οι ασθενείς, γεγονός πολύ σημαντικό, αφού η σοκολάτα γάλακτος περιέχει λιγότερα φλαβονοειδή συγκριτικά με τη μαύρη. Η μελέτη αποκάλυψε ότι σε σύγκριση με τα άτομα εκείνα που δεν κατανάλωναν καθόλου σοκολάτα, όσοι έτρωγαν λιγότερο από μια φορά το μήνα, είχαν 27% μείωση κινδύνου για καρδιακό θανατηφόρο επεισόδιο, αυτοί που κατανάλωναν σοκολάτα μια φορά την εβδομάδα μείωναν της πιθανότητες κατά 44%, ενώ όσοι έτρωγαν δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ελάττωναν αυτές τις πιθανότητες κατά 66%. Ο Δρ Kenneth J. Mukamal, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του Χάρβαρτ, είπε ότι υπάρχουν σημαντικά δεδομένα από άλλες μελέτες πως η σοκολάτα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και ότι αυτό το γεγονός μπορεί από μόνο του να αποτελέσει παράγοντα μείωσης της θνητότητας.


Όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κατανάλωση σοκολάτας δεν μπορεί να αποτρέψει μια καρδιολογική κρίση, αν δεν υπάρχει η κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, θα ανακοινωθούν στο περιοδικό «International Medicine» του Σεπτεμβρίου.


Πηγή: The New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου