Ένα ιστολόγιο που πηγαίνει σχολείο και αγωνιά για την παιδεία .

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΣΑΣ

Η μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων όλο και πλησιάζει. Μέσα στο κλίμα των ημερών πολλά βιβλία θα μας κλείσουν το μάτι, θα μας καλέσουν να χαθούμε στις σελίδες τους και να νιώσουμε καλύτερα το πνεύμα της μεγάλης εορτής. Οι εκδόσεις Αρμός, γνωστές για το μεράκι και το σεβασμό προς τα κλασικά κείμενα των μεγάλων της Νεοελληνικής Πεζογραφίας, εξέδωσαν δύο καλαίσθητους τόμους με διηγήματα των Παπαδιαμάντη, Κόντογλου, Μωραϊτίδη και Καρκαβίτσα, αφού πρώτα κάλεσαν τον μεγάλο αγιογράφο Γιώργο Κόρδη να αποτυπώσει στον καμβά σκηνές από αυτά τα διηγήματα. Το αποτέλεσμα ήταν αυτοί οι πρώτοι 2 τόμοι για να ακολουθήσουν στην ίδια σειρά και τα διηγήματα της Αγάπης, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη!


Τα διηγήματα του πρώτου (πράσινου) τόμου είναι:
Θείον όραμα, του Ανδρέα Καρκαβίτσα
Παραμονή Χριστούγεννα, του Φώτη Κόντογλου
Ο αναποδιασμένος, του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη
Χριστούγεννα στη σπηλιά, του Φώτη Κόντογλου
Βαρυχειμωνιά, του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη
Ο χαραμάδος, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Γιάννης, ο Βλογημένος, του Φώτη Κόντογλου

Τα διηγήματα του δεύτερου (μωβ) τόμου είναι:
Η Σταχομαζώχτρα, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Στο Χριστό στο Κάστρο, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Ο Αμερικάνος, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Υπηρέτρα, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Φώτα Ολόφωτα, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη




Εξώφυλλο: σκληρό εξώφυλλο, με ένα επιπλέον μαλακό σαν κάλυμμα προστασίας. ζεστά χρώματα τόσο στον ένα τόμο όπου ανθολογούνται τα κείμενα των τεσσάρων όσο και στον άλλο, τον αφιερωμένο αποκλειστικά στον "άγιο των γραμμάτων" μας, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Τίτλος: Καθαρά πληροφοριακός, όπως συνηθίζεται σε ανθολογίες κλασικών έργων.

βιβλίο, κείμενο και αντικείμενο: Οι εκδόσεις Αρμός είναι γνωστές στους δεινούς αναγνώστες της ποίησης, φιλοσοφίας, της μεταφρασμένης ρωσικής λογοτεχνίας και τα τελευταία χρόνια στους λάτρεις της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας.

Στις όμορφες, στιλπνές, στο χρώμα της βανίλιας, σελίδες ο αναγνώστης συναντά πολυτονισμένο κείμενο, πλαισιωμένο από απλό κάδρο στο χρώμα του σάπιου μήλου. Κάθε διήγημα συνοδεύεται από διάκοσμο και χειρόγραφο τίτλο. Τα αρχιγράμματα καλύπτουν τις τέσσερις γραμμές της αρχής κάθε διηγήματος και προσδίδουν μια διάσταση περισσότερο κοντινή προς τα μοτίβα που επιτάσσει η λαογραφία και ο παλαιότερος τρόπος με τον οποίο διακοσμούνταν τα βιβλία. Οι εικόνες του Κόρδη είναι περισσότερο από υπέροχες, μεταφέρουν αβίαστα όλη την ευωδιά της καθ' ημάς Ανατολής και μας υπενθυμίζουν το πραγματικό νόημα της εορτής που απέχει παρασάγγες από όλα εκείνα τα ξενόφερτα έθιμα, τον ευτραφή "άγιο Βασίλη" των Βορειοευρωπαίων ,και τη διασκέδαση τύπου Mac Donalds..

τιμή: 4 :o) 15.00 ευρώ έκαστος (όμως με την έκπτωση 10% στα μεγάλα βιβλιοπωλεία πέφτει στα 13.50). σελίδες 107

Βιογραφικό του Γιώργου Κόρδη
Γεννήθηκε στην Μακρυρράχη Φθιώτιδας το 1956 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα σπούδασε την τέχνη της βυζαντινής εικονογραφίας κοντά στον Κύπριο αγιογράφο π. Συμεών Συμεού. Συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης (Master of Theology) και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικών τεχνικών στην Σχολή Καλών Τεχνών του Μουσείου της Βοστώνης (1987-89). Επιστρέφοντας στην Αθήνα συνέχισε τις σπουδές του στην ζωγραφική και την χαρακτική (engraving) με δάσκαλο τον Φώτη Μαστιχιάδη. Ειδικεύτηκε στην θεολογία και αισθητική της βυζαντινής ζωγραφικής. Από το 1991 είναι διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2003 είναι Λέκτορας της ίδιας Σχολής.

Ζωγραφικά επιχειρεί να δημιουργήσει στα πλαίσια βυζαντινής εικαστικής παράδοσης. Έτσι, ακολουθώντας το παράδειγμα της κοσμικής τέχνης των βυζαντινών, ζωγραφίζει με ανάλογο τρόπο συνδυάζοντας τα διδάγματα των βυζαντινών με τις κατακτήσεις της σύγχρονης δυτικής ζωγραφικής. Τη ζωγραφική και χαρακτική δουλειά του έχει δείξει σε περισσότερες από 21 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Ως εικονογράφος-αγιογράφος επιδιώκει να έχει δημιουργική σχέση με τον πλούτο τής βυζαντινής παραδόσεως κι όχι απλώς να αντιγράφει παλαιά πρότυπα. Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα και προκειμένου να αποφύγει την παραχάραξη της παραδόσεως, μελέτησε παλαιά πρότυπα και σπούδασε τον τρόπο σχεδιασμού και χρωματικής ανάπτυξης των βυζαντινών. Τα συμπεράσματά του υπάρχουν σε βιβλία του που κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.
Έχει ζωγραφίσει πολλές φορητές εικόνες, και τοιχογράφησε σε εκκλησίες και ιερούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων σημαντική θέση κατέχουν:


•Μονή Δοχειαρίου στο Άγιον Όρος,
•Μονή Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος Λακωνίας,
•Μονή Αναλήψεως στην Βοιωτία,
•Μονή Μητρός Ηγαπημένου στην Βοιωτία,
•Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Σουρωτή,
•Μονή Παναγίας Θεοσκέπαστης στον Σοχό του Λαγκαδά,
•Άγιος Γεώργιος, Μητροπολιτικός ναός Ελληνορθοδόξων Βηρυτού στον Λίβανο,
•Ναός Ευαγγελισμού στην Βηρυτό Λιβάνου,
•Παρεκκλήσιο Αγίου Νεκταρίου στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.



η αρχή του διηγήματος του καρκαβίτσα
"Θείον όραμα"






από το διήγημα του Κόντογλου"
"Παραμονή Χριστούγεννα"






από το διήγημα του Παπαδιαμάντη
"Υπηρέτρα"






από το διήγημα του Μωραϊτίδη
"Βαρυχειμωνιά"







Τα φετινά Χριστούγεννα κάντε ένα δώρο ποιότητας σε σας και σε αυτούς που αγαπάτε!










πηγή:http://tera-amou.pblogs.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου