Ένα ιστολόγιο που πηγαίνει σχολείο και αγωνιά για την παιδεία .

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας-Έθιμο λουκανικοφαγίας στο Βελβεντό Κοζάνης.

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 296 μ.Χ. Έχει χαρακτηριστεί στύλος της Ορθοδοξίας και Μέγας Πατήρ της Ορθοδοξίας. Οι γονείς του Αθανασίου ήταν φτωχοί αλλά πιστοί και ενάρετοι χριστιανοί. Η οικονομική του κατάσταση δεν του επέτρεπε να πάρει ανώτατη εκπαίδευση, αλλά με την βοήθεια του Θεού κατάφερε μελετώντας μόνος του να φτάσει σε υψηλό επίπεδο στην θεολογία και στην φιλοσοφία. Το 312 μ.Χ. ο Άγιος Αθανάσιος χειροτονείται διάκονος από τον Αλέξανδρο Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Ήδη ενώ ήταν διάκονος, εμφανίστηκε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, το έτος 325 μΧ, που είχε συγκροτηθεί κατά του Αρείου, στην οποία διέπρεψε πάνω απ’ όλους με τον ζήλο του και με την διδασκαλία του. Τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως (Πιστεύω) της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου ουσιαστικά διαμορφώθηκαν από τον Άγιο Αθανάσιο.Το έτος 326 μ.Χ. ο Άγιος Αθανάσιος διαδέχθηκε τον Αλέξανδρο, επίσκοπο Αλεξανδρείας, εκλεγμένος από κλήρο και λαό.Άρχισαν οι συκοφαντίες και οι επιβουλές των Αρειανών εναντίον του Αγίου Αθανασίου. Αλλεπάλληλες φορές εξορίστηκε άδικα, καθώς οι Αρειανοί ή οι ειδωλολάτρες κατάφερναν και επηρέαζαν τους Αυτοκράτορες . Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, ο υπερασπιστής της Ορθοδοξίας, εξορίστηκε στην πόλη Τρίβερι της Γαλλίας, κατέφυγε στη Ρώμη, φυγαδεύτηκε και έμεινε καιρό στην έρημο, κρύφτηκε σε υπόγεια μήνες ολόκληρους, υπέμεινε χιλιάδες βάσανα και διωγμούς για 46 έτη. Όταν οι αυτοκράτορες καταλάβαιναν το λάθος τους ή όταν ανέβαινε νέος αυτοκράτορας στον θρόνο, ανακαλούσαν τον Άγιο Αθανάσιο από την εξορία μα έπειτα ήταν πάλι υπό διωγμό, μετά από συκοφαντίες από Αρειανούς ή από ειδωλολάτρες.Τα χρόνια που ο Άγιος Αθανάσιος βρισκόταν σε εξορία τον υποστήριζαν τόσο οι λαϊκοί όσο και μοναχοί της ερήμου. Εκεί στην έρημο γνώρισε τον Μέγα Αντώνιο, του οποίου τον βίο συνέγραψε. Τελικά , επιστρέφοντας για τελευταία φορά από την εξορία στον επισκοπικό του θρόνο, όπου με την λαμπρότητα των λόγων του φώτισε τον ορθόδοξο λαό για λίγο ακόμη καιρό και αναπαύτηκε στις 2 Μαΐου του 373 μΧ.

Η γιορτή του Αγίου Αθανασίου είναι στις 18 Ιανουαρίου.
----------------------------------------------------------
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον Άγιο Αθανάσιο-Γίνονται αγιογράφοι.
Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγένθυση και εκτύπωση.
Εικόνα από το blog katixitis.blogspot.com

--------------------------------------------------
Ο Άγιος Αθανάσιος γιορτάζεται στο Βελβεντό με τρόπο ξεχωριστό.Γίνεται το έθιμο της λουκανικοφαγίας.Όλοι οι Βελβεντινοί και πλήθος κόσμου από πολλές άλλες περιοχές,ανεβαίνουν στο εξωκκλήσι του Αγίου,στις πλαγιές των Πιερίων. Μετά τη θεία λειτουργία,ψήνουν τα λουκάνικα και το κρασί ρέει άφθονο.Ένα έθιμο που το έκαναν οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας και το συνεχίζουμε εμείς τα παιδιά μας μέχρι σήμερα.
-----------------------------------------------------------------
Να πώς περιγράφει η κ. Αθηνά Τζινίκου-Κακούλη το έθιμο του Άι-Θανάση,στο βιβλίο της "Λαογραφικοί αντίλαλοι του Βελβεντού"πηγή: Εκπαιδευτική φωνή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου