Ένα ιστολόγιο που πηγαίνει σχολείο και αγωνιά για την παιδεία .

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Πώς μπορώ να παρακινήσω το παιδί μου να διαβάσει;

Ο μοναδικός τρόπος να παρακινήσετε το παιδί σας στο διάβασμα είναι να το κάνετε να αισθανθεί πως η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι απολαυστική για σας πρώτα.
Αρκετοί γονείς στη λαχτάρα τους να σπρώξουν το παιδί τους στη μάθηση κάνουν το λάθος να τους δίνουν βιβλία που είναι είτε πολύ δύσκολα για να τα διαβάσουν μόνα τους ή που απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα συγκέντρωσης. Βέβαια, στον αντίποδα βρίσκονται και οι γονείς που «ξεχνούν» τα παιδιά τους για ώρες μπροστά σε μια ανοιχτή τηλεόραση κι ύστερα αναρωτιούνται γιατί το παιδί τους δε νιώθει έλξη για τα βιβλία.

Φροντίστε να κρατήσετε το χρόνο που το παιδί σας θα βλέπει τηλεόραση ή θα διαβάζει σε λογικά πλαίσια. Το διάβασμα πρέπει να συνοδεύεται από αισθήματα χαράς κι όχι πίεσης. Διαβάστε του κάποιο βιβλίο και διασκεδάστε χρησιμοποιώντας αστείες φωνές και δραματικές χειρονομίες. Επιλέξτε τα όχι μόνο με κριτήριο την ηλικία που συνήθως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο αλλά και με το διάστημα που το δικό σας παιδί μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένο χωρίς, φυσικά, να παρακάμπτετε τις προτιμήσεις του.

Κάποια παιδιά προτιμούν ένα συγκεκριμένο είδος ζώου, κάποια άλλα λατρεύουν τα φορτηγά ή τα τρένα. Ανά περιόδους τα παιδιά «κολλάνε» με κάποια πράγματα κι είναι απόλυτα φυσικό. Άλλοτε προτιμούν ιστορίες με ήρωες παιδιά κι άλλοτε με ζωάκια του βυθού ή του δάσους που δρουν σαν πραγματικά παιδάκια. Ευτυχώς, στην αγορά θα βρείτε πληθώρα παιδικών βιβλίων που μπορεί να ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες. Δώστε του την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την παιδική λογοτεχνία και το καλό βιβλίο κι όταν βρείτε ένα συγκεκριμένο είδος βιβλίου που του κινεί το ενδιαφέρον και του προκαλεί ενθουσιασμό, εκμεταλλευτείτε το κι ας θέλει να διαβάζει ξανά και ξανά μόνο αυτό.

Ανακαλύψτε τη μαγεία των βιβλίων, κρατήστε του το χέρι και βουτήξτε στις σελίδες του. Αποκλείεται να μην του αρέσει...




πηγή: Περί μαθησιακών δυσκολιών

1 σχόλιο: