Ένα ιστολόγιο που πηγαίνει σχολείο και αγωνιά για την παιδεία .

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

28η Οκτωβρίου






EΠΕΤΕΙΑΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ερημώνουν τα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου και ρημάζουν τα σχολεία αφού δεν υπάρχουν παιδιά για να φοιτήσουν.
Με αφορμή την σημερινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μπορείτε να δείτε-από το προσωπικό αρχείο του Αργύρη Ντινόπουλου- αυτό το βίντεο που αναφέρεται στον αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.






πηγή

ΠΑΤΡΙΔΑ "ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΦΘΗΝΟ"

«Από πείσμα και τρέλα θα ζω σε τούτη τη χώρα!»



Του Γιώργου Μάλφα


Εβδομήντα χρόνια μετά…
Γιορτάζεις την Εθνική Αντίσταση του Λαού μας, τραγουδάς «γυναίκες Ηπειρώτισσες», υψώνεις αμήχανα σημαίες, χορεύεις από κεκτημένη συνήθεια στις πλατείες… Φέτος όμως, δυσκολεύεσαι να πεις το «ΟΧΙ». Δεν είσαι σίγουρος, αμφιβάλλεις. Φοβάσαι τους συνειρμούς, τις πιθανές παρεξηγήσεις. Τρέμεις τις συνέπειες…
Χρόνια τώρα, επαναλάμβανες τελετουργικά μονότονα το «ΟΧΙ» του παππού σου. Καμάρωνες τη θυσία του, θριαμβολογούσες αδαπάνητα για τα κατορθώματα και τους ηρωισμούς της γενιάς του. Στις δεκαετίες όμως που ακολούθησαν κατασπατάλησες νωχελικά την ελευθερία που σου χάρισε!

Έφτιαξες τη ζωή σου… Το δικό σου, επιτέλους, σπίτι, και το δικό σου εξοχικό. Έκανες ταξίδια μακρινά και πολυδάπανα, σε προορισμούς εξωτικούς. Αγόρασες πρώτο και μετά δεύτερο αυτοκίνητο.

Χρεώθηκες ασυλλόγιστα δάνεια, δόσεις και κάρτες που αφειδώς σου πρόσφεραν οι τράπεζες. Μπούχτισες τα παιδιά σου φροντιστήρια και ιδιαίτερα, να σπουδάσουν προσοδοφόρα επαγγέλματα, να γίνουν υψηλόβαθμα «στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων».

Εκμεταλλεύτηκες, με όλους τους δυνατούς τρόπους, τους μετανάστες που είχαν την ανάγκη σου, για να μαζέψουν τις ελιές σου, να χτίσουν και να καθαρίσουν το σπίτι σου, να… φυλάξουν τα παιδιά σου.

Έπαιξες στο Χρηματιστήριο το κληρονομημένο βιος των γονιών σου και αγόρασες «αέρα» που σου πούλησαν οι αετονύχηδες της ελεύθερης αγοράς. Συναλλάχθηκες μ’ αυτό το άθλιο κράτος κάτω απ’ το τραπέζι κάμποσες φορές, δεν θυμάσαι και συ πόσες… για τη στρατιωτική θητεία του γιου σου, το διακανονισμό της εφορίας, το αυθαίρετο δίπλα στη θάλασσα, το διορισμό στην επίζηλη δημοσιοϋπαλληλία, τη λίστα αναμονής σε κάποιο νοσοκομείο. Διασκέδασες την πλήξη σου βόσκοντας αμέριμνα στα λιβάδια της τηλεόρασης, κάνοντας φωτοσύνθεση με την προπαγάνδα και το γούστο των αχρείων της κάθε εξουσίας. Ατίμασες την ψήφο σου ξανά και ξανά για μια «εξυπηρέτηση», εκδούλευση των φαύλων της κομματοκρατίας, των επαγγελματιών και των κληρονόμων της πολιτικής.

Φέτος όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Η γιορτή δεν είναι πια γιορτή. Μεγάλα λόγια δεν βγαίνουν απ’ το στόμα. Φειδωλή και ντροπαλή η εθνική σου αξιοπρέπεια προσποιείται, καμώνεται πως γιορτάζει κάτω απ’ το αυστηρό βλέμμα της επιτήρησης. Στενάχωρα όλα. Μέσα μας, γύρω μας, παντού. «Το αδιέξοδο της χώρας στις ψυχές των κατοίκων της». Πατρίδα υποτελής και υπόχρεη. Πατρίδα «πεδίο βολής φθηνό». Πατρίδα έρμαιο της απληστίας των τοκογλύφων, των ισχυρών του χρήματος, των δανειστών που γυρεύουν πίσω τα λεφτά τους. Σε υποτιμούν σήμερα άμοιρη πατρίδα μου για να σε αγοράσουν τζάμπα αύριο.

Πεθαίνω σαν χώρα!
Ακούς την κραυγή;
Βλέπεις και συ το κακό που μας βρήκε; «Όποιος δεν έχει δει ανθρώπους να πεθαίνουν σφυροκοπημένοι από αόρατο χέρι στους δρόμους, δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει και τι είναι ο θάνατος μιας χώρας…».
Πατρίδα, κατοχή και αντίσταση: κι αν οι λέξεις άδειασαν με τα χρόνια, δεν φταίνε οι λέξεις, οι ζωές μας άδειασαν! Πριν λιποψυχήσουν οι λέξεις, λιποψυχεί το φρόνημα των ανθρώπων, η θέληση των λαών να παραμείνουν αδούλωτοι. Όχι παιχνίδια με τις λέξεις! Ποιος δικαιούται να μιλάει στη γιορτή σήμερα για πατρίδα, για κατοχή και αντίσταση; Οι πατριδοκάπηλοι που κάθε φορά, την κρίσιμη στιγμή, συνθηκολογούσαν με τον κατακτητή; Ή μήπως, οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ που εγκατέλειπαν την πατρίδα και το λαό την ώρα της μάχης, για να επιστρέψουν κατόπιν ως εθνοσωτήρες και ελευθερωτές;

«Ποιος είναι, λοιπόν, πατριώτης;»
Ο Άρης Βελουχιώτης, το τραγικό αυτό σύμβολο της Αντίστασης του Λαού μας, έχει κάτι να σου πει: «Ποιος είναι ο πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει νάβρει κέρδη σ’ όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι’ αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. Ενώ εμείς, το μόνο που διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά, αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, όπου βρει κέρδη, δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουνε μέσα στη χώρα που κατοικούμε. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουνε τα κεφάλαιά τους από τη χώρα ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;»

Εδώ θα παραμείνουμε, δε θα φύγει κανείς, κυνηγημένε απ’ όλους Καπετάνιε! Εδώ, να φυλάμε τα πεζούλια που μας άφησες! Θα μοιραστούμε αν χρειαστεί ακόμη και τη φτώχια μας, την ανάγκη, την οργή μας, μα δεν θα εγκαταλείψουμε.

Γι’ αυτό…




«Τα καράβια μου καίω / δεν θα πάω πουθενά… Κι ας μη μου ’χεις χαρίσει ποτέ / ένα χάδι ως τώρα / πάντα εδώ θα γυρνώ από πείσμα και τρέλα θα ζω / σε τούτη τη χώρα / ώσπου να βρω νερό γιατί ανήκω εδώ.
Σταυρωμένη πατρίδα / μες στα μάτια σου είδα / της ανάστασης φως».
(Τα καράβια μου καίω, Ν. Πορτοκάλογλου)



πηγή:
Τρελογιάννης

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Πώς μπορώ να παρακινήσω το παιδί μου να διαβάσει;

Ο μοναδικός τρόπος να παρακινήσετε το παιδί σας στο διάβασμα είναι να το κάνετε να αισθανθεί πως η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι απολαυστική για σας πρώτα.
Αρκετοί γονείς στη λαχτάρα τους να σπρώξουν το παιδί τους στη μάθηση κάνουν το λάθος να τους δίνουν βιβλία που είναι είτε πολύ δύσκολα για να τα διαβάσουν μόνα τους ή που απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα συγκέντρωσης. Βέβαια, στον αντίποδα βρίσκονται και οι γονείς που «ξεχνούν» τα παιδιά τους για ώρες μπροστά σε μια ανοιχτή τηλεόραση κι ύστερα αναρωτιούνται γιατί το παιδί τους δε νιώθει έλξη για τα βιβλία.

Φροντίστε να κρατήσετε το χρόνο που το παιδί σας θα βλέπει τηλεόραση ή θα διαβάζει σε λογικά πλαίσια. Το διάβασμα πρέπει να συνοδεύεται από αισθήματα χαράς κι όχι πίεσης. Διαβάστε του κάποιο βιβλίο και διασκεδάστε χρησιμοποιώντας αστείες φωνές και δραματικές χειρονομίες. Επιλέξτε τα όχι μόνο με κριτήριο την ηλικία που συνήθως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο αλλά και με το διάστημα που το δικό σας παιδί μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένο χωρίς, φυσικά, να παρακάμπτετε τις προτιμήσεις του.

Κάποια παιδιά προτιμούν ένα συγκεκριμένο είδος ζώου, κάποια άλλα λατρεύουν τα φορτηγά ή τα τρένα. Ανά περιόδους τα παιδιά «κολλάνε» με κάποια πράγματα κι είναι απόλυτα φυσικό. Άλλοτε προτιμούν ιστορίες με ήρωες παιδιά κι άλλοτε με ζωάκια του βυθού ή του δάσους που δρουν σαν πραγματικά παιδάκια. Ευτυχώς, στην αγορά θα βρείτε πληθώρα παιδικών βιβλίων που μπορεί να ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες. Δώστε του την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την παιδική λογοτεχνία και το καλό βιβλίο κι όταν βρείτε ένα συγκεκριμένο είδος βιβλίου που του κινεί το ενδιαφέρον και του προκαλεί ενθουσιασμό, εκμεταλλευτείτε το κι ας θέλει να διαβάζει ξανά και ξανά μόνο αυτό.

Ανακαλύψτε τη μαγεία των βιβλίων, κρατήστε του το χέρι και βουτήξτε στις σελίδες του. Αποκλείεται να μην του αρέσει...




πηγή: Περί μαθησιακών δυσκολιών

Fred Boissonnas - Εικόνες της Ελλάδας.

Μήνυμα ζωῆς ἀπό τὴν Καλκούτα , Μιὰ ὑπέροχη ταινία μικροῦ μήκους!.






πηγή: Τρελογιάννης

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Σκαλιά πιάνο




πηγή: Χαρούμενο σχολείο

Τυροπιτάκια Express

Συνταγές..6

Υλικά
2 αβγά
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
125 γρ.βούτυρο ή μαργαρίνη
250 γρ.φέτα

αβγό ή κροκάδι για το άλειμμα

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέσα σε μπολ και
ζυμώνουμε απαλά να ενωθούν μεταξύ τους.

DSCN1349

DSCN1350

Πλάθουμε και αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια σε ταψί.
Αλείφουμε με το αβγό ή το κροκάδι και ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,μέχρι να
ροδίσουν στην επιφάνεια.

DSCN1351

Αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς για
να μη νοτίσουν.

DSCN1377

ΤΙΡS
Αν θέλετε,μπορείτε να πασπαλίσετε με κεφαλοτύρι τα τυροπιτάκια στην επιφάνεια.
Για να τα κάνετε πιο εντυπωσιακά και να τα παρουσιάσετε σε μπουφέ ή πάρτυ,
βάλτε τα σε φόρμα με υποδοχές για κεϊκάκια και ακολουθήστε την ίδια
διαδικασία με παραπάνω.

DSCN2848

Βγάλτε τα από τη φόρμα και αφήστε τα να κρυώσουν καλά πάνω σε σχάρα.
Για να φρεσκάρετε τα πιτάκια που τυχόν θα σας μείνουν,περάστε τα για λίγο
από το φούρνο μικροκυμάτων.

DSCN2867


πηγή: Συνταγές από σπίτι

Παλιά Επαγγέλματα








πηγή: Χαρούμενο Δημοτικό

Ο Μεγαλομάρτυρας Άγιος Δημήτριος.

Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου.

Απολυτίκια ονομάζονται τα σύντομα εκείνα τροπάρια, που περιέχουν σε περίληψη την ιστορία της τελούμενης εορτής.



πηγή: Περί ανέμων υδάτων και σχολείου

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010


Από τα πρώτα δέντρα που καλλιεργήθηκαν
Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Είναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum. Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια, αν και πολλές φορές μοιάζει με θάμνο. Τα φρούτα της είναι στρογγυλά, κόκκινα (ή κίτρινα, όταν ωριμάσουν) και γεμάτα με σπόρους. Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και στην έλλειψη φροντίδας, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη.



Ένα ρόδι την ημέρα…
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Σε πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποικιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδω τική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν.



Γεμάτο οφέλη
Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Ανάμεσα στα άλλα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης. Επίσης, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.

Οδηγίες «χρήσης»
› Πώς να τα διαλέξετε
Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ροδιών, τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά ρόδια. Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τη γεύση που σας αρέσει, προτιμήστε τα βαριά ρόδια με γυαλιστερή και σφιχτή επιδερμίδα. Βέβαια, ακόμη κι όταν η φλούδα τους συρρικνωθεί, το εσωτερικό τους μπορεί να φαγωθεί.
› Πώς να τα καθαρίσετε
Το καθάρισμα των ροδιών απαιτεί λίγο χρόνο, αλλά είναι εύκολο. Κόβετε κυκλικά και αφαιρείτε τη φλούδα στο μέρος του κοτσανιού και τη χαράζετε μέχρι το κάτω μέρος, χωρίς να πιέζετε πολύ το μαχαίρι, όπως κάνετε με το πορτοκάλι. Στη συνέχεια, ανοίγετε το ρόδι στη μέση και αφαιρείτε τους σπόρους.
› Πώς να τα διατηρήσετε
Τα ρόδια διατηρούνται πολλές ημέρες εκτός ψυγείου ή σε σκοτεινό μέρος, αν κρεμαστούν μαζί με το κλαδί τους. Αν θέλετε να τα κρατήσετε για αρκετούς μήνες, μπορείτε να τα φυλάξετε στο κάτω μέρος του ψυγείου. Για να τα διατηρήσετε ακόμη περισσότερο, μπορείτε να τα καθαρίσετε και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, κλεισμένα σε ειδικό δοχείο ή σακουλάκι για τρόφιμα. Έτσι, όποτε χρειάζεστε σπόρους, παίρνετε απλά όσους θέλετε.
› Πώς να πάρετε το χυμό τους
Σε πολλές συνταγές, εκτός από τους σπόρους του ροδιού, χρησιμοποιείται και ο χυμός του. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο τρόποι για να πάρετε το χυμό από τους καρπούς: είτε στύβετε τα ρόδια στο στύφτη, όπως κάνετε με τα πορτοκάλια, είτε πιέζετε τους καρπούς σε ένα σουρωτήρι. Μάλιστα, σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση, στη δεύτερη μένουν στο σουρωτήρι και οι μεμβράνες που χωρίζουν τους σπόρους, οι οποίες δίνουν μια ελαφρώς στυφή γεύση στο χυμό.

Kάναμε ἕνα παιδὶ μὲ σύνδρομο Down


Ἐμμανουὴλ Διονύσιος καὶ Χριστίνα

Ἔχω μεγάλο τράκ. Μὲ ἔχουν φωνάξει μέσα νὰ δῶ τὴ νεογέννητη κόρη μου καὶ δὲν μπορῶ νὰ κάνω βῆμα. «Πήγαινε, Διονύση!», ἀκούω τοὺς δικούς μου. Ὅλη ἡ οἰκογένεια σὲ πελάγη εὐτυχίας, ὁ ἀδελφός μου μὲ τὴν κάμερα νὰ «τραβάει» τὰ πάντα. Μπαίνω καὶ βλέπω τὸ παιδί. Ἔρχονται καὶ οἱ ὑπόλοιποι, ὅλοι νὰ σᾶς ζήσει, συγκίνηση, χαρά, σοῦ μοιάζει, τῆς μοιάζει... Νιώθω ὅτι τὸ παιδὶ κάτι ἔχει. Σκέφτομαι ὅτι θὰ εἶναι ἀπὸ τὸν τοκετό. Βλέπω ἀπὸ μακριὰ τὸν γιατρὸ νὰ βγαίνει ἀπὸ τὸ χειρουργεῖο μὲ τὴ ρόμπα. Παρατάω τὸ παιδὶ καὶ τοὺς ὑπόλοιπους, τρέχω καὶ τὸν ρωτάω «γιατρέ, τί ἔχει τὸ παιδί;». Μοῦ ἀπαντάει. «Τίποτε δὲν ἔχει». Γιὰ νὰ τὸ λέει ὁ γιατρός, ὅλα θὰ εἶναι μιὰ χαρά. Σὲ λίγο βλέπω καὶ τὴ γυναίκα μου ποὺ μόλις ἔχει βγεῖ ἀπὸ τὸ χειρουργεῖο. Εἴμαστε εὐτυχισμένοι.

Μὲ φωνάζουν στὴν ἐντατική. Δὲν μπορῶ νὰ καταλάβω γιατί. Ὅλα εἶναι μιὰ χαρά, τί γυρεύει τὸ παιδί μου στὴν ἐντατική; Τὴ στιγμὴ ποὺ φοράω τὴ ρόμπα γιὰ νὰ μπῶ μέσα βλέπω τὸν γιατρὸ μὲ κάποια νεογνολόγο καὶ κάτι σὰν νὰ λένε: «Τοῦ τὸ εἶπες;». Ἡ νεογνολόγος ἔχει ἀρχίσει νὰ λέει: «Μὴν ἀνησυχεῖτε, γεννήθηκε μὲ ἕνα πρόβλημα, ὑπάρχουν ὅμως ἱδρύματα καὶ εἰδικὰ σχολεῖα». Δὲν προλαβαίνω νὰ σκεφτῶ. Ἀνοίγω μία πόρτα, ἀρχίζω νὰ κατεβαίνω σκάλες, βρίσκομαι ἔξω ἀπὸ τὸ μαιευτήριο. Πάω καὶ κάθομαι δίπλα σὲ κάτι σύρματα. Δὲν εἶναι μόνο πανικός. Εἶναι φόβος, εἶναι στενοχώρια, εἶναι θάνατος.

Κάποια στιγμὴ συνειδητοποιῶ ὅτι ἡ Χριστίνα, ἡ γυναίκα μου, εἶναι ἀκόμη μέσα στὴν ἀνάνηψη καὶ τρέχω νὰ τῆς μιλήσω. Οἱ ἄλλοι μὲ πείθουν νὰ μὴν τῆς μιλήσω ἀκόμη. Τὴν ἀνεβάζουν ἐπάνω, στὸ δωμάτιό της. Ἐκείνη ταλαιπωρημένη ἀλλὰ στὸν ἕβδομο οὐρανό. Ὅλοι ἐμεῖς οἱ ὑπόλοιποι «μαγκωμένοι». Οὔτε λουλούδια οὔτε μπαλόνια οὔτε τίποτε. Κάθε τόσο ἕνας - ἕνας βγαίνουμε ἔξω, δῆθεν νὰ πᾶμε νὰ κάνουμε τσιγάρο.

Κανονίζουμε νὰ τῆς τὸ ποῦμε τὸ ἑπόμενο πρωὶ ἐγὼ καὶ ὁ γιατρός. Μπαίνουμε στὸ δωμάτιο τῆς Χριστίνας. Ὁ γιατρὸς τῆς λέει: «Γέννησες ἕνα κορίτσι ποὺ δὲν θὰ εἶναι ὄμορφο σὰν τὴ Σοφία Λόρεν». Ἡ γυναίκα μου δὲν καταλαβαίνει. Τοῦ ἀπαντάει: «Γιὰ τὰ δικά σου μάτια. Γιὰ τὰ δικά μου μάτια εἶναι τὸ ὀμορφότερο κορίτσι τοῦ κόσμου». Ὁ γιατρὸς συνεχίζει νὰ λέει μποῦρδες. Τοῦ λέει «σταμάτα». Προσπαθῶ νὰ τῆς ἐξηγήσω.

Ἡ γυναίκα μου ζητεῖ φάρμακα γιὰ νὰ «κόψει» τὸ γάλα. Δὲν θέλει οὔτε νὰ θηλάσει οὔτε νὰ δεῖ τὸ παιδί. Ἔχει μία ἀπόλυτη ἄρνηση. Ἐγὼ τὸ ἴδιο. Πρέπει νὰ ἀποφασίσουμε τί θὰ κάνουμε. Ἔχουμε ἐγκλωβιστεῖ, δὲν σηκώνουμε τὰ τηλέφωνα, ἡ μοναδικὴ λέξη ποὺ ἀκούγεται εἶναι ἡ λέξη «ἵδρυμα». Πηγαίνουμε καὶ βλέπουμε κάποια τέτοια ἱδρύματα. Ἀντικρίζουμε τρομερὰ πράγματα ἐκεῖ μέσα. Στὸ μαιευτήριο δὲν δείχνουν τὴν παραμικρὴ εὐαισθησία. Θέλουν νὰ μᾶς περάσουν αὐτὸ τὸ «Νέοι εἶστε ἀκόμη, μὴ χαραμίσετε τὴ ζωή σας...». Στὴν ἐντατικὴ ὅπου θὰ μείνει τὸ παιδὶ 14 ὁλόκληρες ἡμέρες τὸ ἔχουν δίπλα ἀπὸ τὸν κάδο μὲ τὰ σκουπίδια. Μᾶς προτείνουν καὶ μία ἄλλη λύση: εὐθανασία. Μᾶς δίνουν καὶ τὸ τηλέφωνο μιᾶς κλινικῆς.

Ὅλα αὐτὰ τελείωσαν τὴν πρώτη φορὰ ποὺ τὴν πήραμε ἀγκαλιά. Ὅλες τὶς ἡμέρες στὸ μαιευτήριο μᾶς εἶχαν φτιάξει τὴν εἰκόνα ἑνὸς παιδιοῦ τὸ ὁποῖο δὲν θὰ ζήσει, δὲν θὰ περπατήσει, δὲν ἀκούει, ἔχει πρόβλημα στὴν καρδιὰ κ.λπ. Αὐτὸ τὸ παιδὶ δὲν ἦταν ἕνα «δέν», ἕνα τέρας. Τίποτε ἀπὸ αὐτὰ δὲν ἴσχυε. Τὸ παιδί μας καὶ περπατάει καὶ ἀκούει καὶ βλέπει καὶ παίζει καὶ γελάει. Ἔχει Σύνδρομο Down. Μόλις 28 ἐτῶν ἡ γυναίκα μου, ἦταν αὐτὴ ἡ μία στὶς 9.500. Ἐμεῖς δὲν ἔχουμε πρόβλημα, οἱ ἄλλοι μᾶς τὸ δημιουργοῦν. Θὰ τὸ παλέψουμε. Μερικὲς φορὲς τὴν κοιτάζουμε καὶ νιώθουμε ἐνοχὲς γι' αὐτὰ ποὺ μᾶς εἶχαν πείσει νὰ σκεφτόμαστε τότε. Σήμερα ἡ Ἀναστασία μας εἶναι 22 μηνῶν.


πηγή: Περί γάμου μαρτυρίες

Δόξα σοι ο Θεός:Παραιτήθηκε η Θάλεια Δραγώνα από το υπουργείο Παιδείας













Η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θάλεια Δραγώνα αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή της μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η πρότασή της να διδάσκεται ως προαιρετικό το μάθημα της Ιστορίας στα σχολεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η παραίτηση της κυρίας Δραγώνα θα γίνει δεκτή, προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχουν οι απόψεις της εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Για άλλη μια φορά η αντίδραση του κόσμου και ο φόβος των πολιτικών εν όψει κόστους σε ψήφους αποδίδει. Η γνωστή μισελληνίς Θάλεια Δραγώνα που έχει αναφερθεί από το παρόν ιστολόγιο ουκ ολίγες φορές για το μίσος εναντίον της Ελλάδας και το ανθελληνικό της έργο παραιτήθηκε από την θέσση της ΓΓ του υπουργείου Παιδείας. Η στερούμενη βασικού πτυχίου γεν. γραμματέας (αφού στις μέρες που ζούμε, το μεγαλύτερο πτυχίο για να επιτύχεις στην πολιτική είναι ο ανθελληνισμός), προσέφερε από την θέση της μεγάλες υπηρεσίες στην …Τουρκία. Έπαυσε τους Έλληνες δασκάλους και καθηγητές από τα σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας και τους αντικατέστησε με τουρκόφρονες, συνέβαλε τα μέγιστα στην de facto αναγνώριση της ανύπαρκτης “ τουρκικής μειονότητας στην Θράκη”, ενώ μνημειώδεις είναι οι δηλώσεις της για την ελληνική γλώσσα που την χαρακτήρισε μικρή ενώ τα αρχαία ελληνικά μια νεκρή και ουσιαστικά άχρηστη γλώσσα…


πηγή: Τρελογιάννης

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΛΕΜΟΝΙ, ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Το λεμόνι, είναι ένα θαυματουργό προϊόν στο να σκοτώνει τα καρκινογόνα κύτταρα.

Είναι 10.000 φορές ισχυρότερο από την χημειοθεραπεία

γιατί δεν το αποδεχόμαστε αυτό ?

...διότι υπάρχουν οργανισμοί που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν μια συνθετική ουσία, που να τους επιτρέπει να αποκτήσουν κέρδη φανταστικά !

Γι αυτό και από τώρα μπορείτε προκαταβολικά να βοηθήσετε έναν φίλο σαςπου το χρειάζεται, επιτρέποντας του να πληροφορηθεί ότι του είναι χρήσιμο να πιει χυμό λεμονιού για την πρόληψη της ασθένειας του

Η γεύση του είναι ευχάριστη και εφόσον έχετε την δυνατότητα να το πράξετε, κάντε το φυτέψτε μια λεμονιά στον κήπο σας.


Όλα τα μέρη του είναι ωφέλιμα.

Την επόμενη φορά που επιθυμείτε να πιείτε χυμό ζητήστε φυσικό χυμό λεμονιού χωρίς συντηρητικά.



Πόσα άτομα πεθαίνουν ενώ το μυστικό αυτό παραμένει φυλαγμένο, με καχυποψία, ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο τα κέρδη εκατομμυρίων των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων ?

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η λεμονιά είναι χαμηλή δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο.

Το φρούτο του είναι ένα κιτρικό προϊόν με διαφορετικές όψεις, το εσωτερικό του μπορεί να φαγωθεί άμεσα ή να επεξεργασθεί για την παραγωγή ποτών, αναψυκτικών, γλυκισμάτων, κλπ.


Το σημαντικό σε αυτό το φυτό οφείλεται στα ισχυρά αντικαρκινογόνα αποτελέσματα του.
Και ακόμα και εάν του αποδίδονται περισσότερες χημικές ιδιότητες, το σημαντικότερο αυτού είναι η δράση του πάνω στις κύστες και τους όγκους
Το φυτό αποτελεί μια θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο, δοκιμασμένο σε καρκίνους όλων των μορφών

Υπάρχουν οργισμένοι που το συνιστούν για όλες τις μορφές καρκίνου. Επιπλέον το θεωρούν σαν έναν παράγοντα αντιμικροβιακού ευρέος φάσματος, κατά των μολύνσεων των βακτηριδίων και όγκων, ικανό στην καταπολέμηση των εσωτερικών παράσιτων και σκουληκιών, ρυθμιστή της υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι αντικαταθλιπτικό και καταπολεμά το άγχος και τις νευρικές διαταραχές.

Η πηγή αυτής της πληροφορίας είναι εντυπωσιακή: προέρχεται από έναν εκ των μεγαλυτέρων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο που διαβεβαιώνει αυτό μετά από 20 χρόνια εργαστηριακών μελετών, που πραγματοποιήθηκαν από το 1970 και έπειτα

Τα εξαχθέντα συμπεράσματα ήταν:

καταστρέφει τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων, του εντέρου κόλον, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος..

Τα χημικά συστατικά του δένδρου κατέδειξαν ότι δρα 10.000 καλλίτερα στην επιβράδυνση ανάπτυξης των καρκινογόνων κυττάρων από το φαρμακευτικό προϊόν adriamycin, ένα χημειοθεραπευτικό φαρμακευτικό προϊόν, που χρησιμοποιείται συνήθως σε όλο τον κόσμο.

Το πλέον εντυπωσιακό της θεραπείας είναι ότι με τον εξαγόμενο χυμό λεμονιού καταστρέφονται μόνον τα καρκινογόνα κύτταρα και δεν επιδρά στα υγιή τοιαύτα



πηγή: Μετά το κύμα το άρωμα

Τα καλύτερα websites για τους μαθητές

Βρήκα αυτό το άρθρο που συγκεντρώνει ίσως τα καλύτερα websites για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ρίξτε μια ματιά και χρησιμοποιήστε ότι σας φανεί καλό!!


http://www.free-ebooks.gr
Αν έχετε όρεξη για διάβασμα αλλά... βαριέστε να πάτε μέχρι τη βιβλιοθήκη, απλά κάντε κλικ! Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν ολόκληρα σχολικά βιβλία και βοηθήματα, όπως είναι τυπωμένα στο χαρτί. Το Ανθολόγιο, τα Αρχαία Ελληνικά, η Φυσική και δεκάδες ακόμη εγχειρίδια σας περιμένουν να τα διαβάσετε online και να τα αποθηκεύσετε στον σκληρό σας δίσκο. Μαζί και πολλά εξωσχολικά, λογοτεχνικά ή επιστημονικά βιβλία. http://diagonisma.gr/ Ο «εφιάλτης» των μαθητών, τώρα στην οθόνη σας! Περιηγηθείτε σε μία από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων με παλιά διαγωνίσματα, τεστ και θέματα εξετάσεων. Η ιστοσελίδα παραπέμπει σε links από φροντιστήρια και ιστοσελίδες εκπαιδευτικών. Χρειάζεται, όμως, υπομονή για να βρείτε αυτό που ψάχνετε, καθώς μερικοί σύνδεσμοι δεν δουλεύουν.

http://11dim-evosm.thess. sch. gr/online.htm/ Μια ιστοσελίδα που «χαρίζει» το 11ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου σε όλους τους μαθητές που θέλουν να είναι σε φόρμα, λύνοντας ασκήσεις στο σπίτι. Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Φυσικές Επιστήμες και Αγγλικά, από... τη θεωρία στην πράξη, δηλαδή στις ασκήσεις που περιέχονται στην κάθε ενότητα! http://www. internetpoly glot.com/ Αν έχετε έφεση στις ξένες γλώσσες και αισθάνεστε την ανάγκη να επικοινωνείτε με τους ευρωπαίους εταίρους μας, τότε αυτή είναι η ιδανική ιστοσελίδα. Η εκμάθηση της ξένης γλώσσας γίνεται παιχνίδι, τόσο για εσάς όσο και για τους φίλους σας, με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε το μάθημα. Και, αν δεν είστε σίγουροι για τα προφορικά, μάθετε τη σωστή προφορά των λέξεων ακούγοντας τον φωνητικό οδηγό.

http://www.pe.sch. gr/lek kas/ergasies/online/ Οταν το μάθημα συνάντησε το Ιντερνετ! Βρείτε εδώ συγκεντρωμένα δωρεάν μαθήματα και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης. Οι μικροί web surfers μπορούν να εξασκηθούν σε απλές αριθμητικές πράξεις ή να μυηθούν στον κόσμο των ορυκτών. Οι πιο μεγάλοι μπορούν να διαβάσουν αγγλικά και μαθηματικά ή να παρακολουθήσουν απλά μαθήματα Πληροφορικής.

http://eclass.sch.gr/ Μια ηλεκτρονική «τάξη» στην υπηρεσία της κλασικής διδασκαλίας. Η Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών δίνει στον μαθητή πρόσβαση στην ύλη των μαθημάτων που διδάσκονται στην τάξη. Για το σχολικό έτος 2010-2011 υπάρχουν 382 ηλεκτρονικά μαθήματα, για 117 σχολεία από όλη τη χώρα. Κατεβάστε σε ΡDF το εγχειρίδιο χρήσης για τον μαθητή και... καλό σερφάρισμα!

http://www.eduportal.gr/ Η Ελληνική Πύλη της Παιδείας κρύβει μέσα της πλουσιότατο εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θα βρείτε, επίσης, κατάλογο σχολικών εργασιών (διαθεματικές, συνθετικές, εκπαιδευτικών, ευρωπαϊκών προγραμμάτων), ενώ έχετε τη δυνατότητα να καταχωρίσετε και τη δική σας εργασία. Απαιτείται δωρεάν εγγραφή.

http://www.school.gr/ Κόντρα στους γκρίζους τοίχους και τα κρύα θρανία, το «ηλεκτρονικό σχολείο» σάς υποδέχεται με έναν χαμογελαστό Ηλιο στην αρχική του σελίδα. Προτού βουτήξετε στα βαθιά νερά της μάθησης, κάντε μια στάση για να ζωγραφίσετε ή να παίξετε παιχνίδια. Στη συνέχεια μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για την πιστοποίηση στις νέες τεχνολογίες και να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα έντυπα σχολικών μονάδων.

http://ischool.e-steki.gr/ Αν οι γονείς σας γκρινιάζουν για τις ώρες που ξοδεύετε στην καφετέρια, αρχίστε να συχνάζετε- με μέτρο!σε ένα στέκι που δεν απαιτεί να βγείτε από το σπίτι. Το e-steki είναι ένας χώρος ηλεκτρονικής συνάντησης μαθητών και φοιτητών. Ανταλλάξτε απόψεις, καταθέστε τις εμπειρίες σας, δώστε και πάρτε συμβουλές και λύστε όλες σας τις απορίες.

http://www.theschooligans. gr/ Η «βίβλος» του μαθητή δεν κυκλοφορεί μόνο σε έντυπη μορφή (μαζί με «ΤΑ ΝΕΑ»). Κυκλοφορεί... ελεύθερη και στο Ιντερνετ! Το site του περιοδικού «Schooligans» διαθέτει ένα ζωηρό φόρουμ συζητήσεων για θέματα σχολικά, μουσικά και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας. Στα must η ενότητα «Ξεστραβώσου». Ποιο είναι το πραγματικό όριο απουσιών; Μπορούν να με αποβάλουν για ψύλλου πήδημα; Ποια είναι η δικαιοδοσία του 15μελούς; Ολα όσα θέλατε να μάθετε για τα δικαιώματά σας στο σχολείο και δεν σας είπε ποτέ κανείς!

http://www.sch.gr/ Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ενώνει εκατοντάδες σχολεία και προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στους μαθητές. Πλοηγηθείτε στις σελίδες του και βρείτε αυτό που ψάχνετε. Στη διεύθυνση http://students. sch. gr/ μπείτε στην «Πύλη Μαθητών» και βρείτε πληροφορίες για σχολεία και πανεπιστήμια, παίξτε παιχνίδια, λύστε κουίζ και λάβετε μέρος σε διαγωνισμούς. «Κλικάρετε» στο http://blogs. sch. gr/ και διαβάστε ιστολόγια που διατηρούν σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Γιατί όχι κι εσείς; Στο http://webmail. sch. gr/ μπορείτε να δημιουργήσετε το προσωπικό σας «μαθητικό» email.

http://www.e-yliko.gr/ Η επίσημη εκπαιδευτική πύλη του υπουργείου Παιδείας. Βρείτε και κατεβάστε λογισμικό για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ενημερωθείτε για τις δράσεις και τα προγράμματα του υπουργείου, μάθετε ποιοι διαγωνισμοί «τρέχουν», περιηγηθείτε σε ψηφιακές βιβλιοθήκες και βρείτε υποστηρικτικό υλικό για όλα τα μαθήματα.

http://www.saferinternet.gr/ Ο κόμβος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έχει φτιαχτεί για να βοηθήσει τους μαθητές να χαρούν το Ιντερνετ με ασφάλεια. Τα μικρά παιδιά μπορούν να συνδυάσουν γνώση και διασκέδαση στο «μαγικό» νησί του Saferinternet, ενώ οι έφηβοι θα βρουν τη δική τους διαδικτυακή γωνιά, στο Υouth Ρanel.

http://el.wikipedia.org/ Η μεγαλύτερη δωρεάν ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Αφήστε τους τόμους του μπαμπά να σκονίζονται στο ράφι και αποκτήστε τη γνώση όλου του κόσμου με μερικά κλικ. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι μαθητές χρησιμοποιούν τη Βικιπαίδεια για σχολικές εργασίες. Σημειώστε, όμως, ότι η ύλη της δεν συντάσσεται κατ΄ ανάγκην από επιστήμονες ή πανεπιστημιακούς, αλλά από απλούς χρήστες του Ιντερνετ.



πηγή: Περί μαθησιακών δυσκολιών

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Καταργεί από υποχρεωτικά ιστορία και θρησκευτικά η ανεκδιήγητη ΔΡΑΓΩΝΑ



Η Ιστορία δεν είναι πασιέντζα κυρία Δραγώνα!

“ Η Νέα Ελληνική Ιστορία, τα Θρησκευτικά και η Πληροφορική δεν χρειάζεται να είναι υποχρεωτικά μαθήματα”, υποστηρίζει η ανεκδιήγητη Δραγώνα. Η πρότασή της να καταργηθούν τα μαθήματα της Ιστορίας και των Θρησκευτικών από τον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων, μετά την Α’ Λυκείου, προκαλεί ήδη θύελλα αντιδράσεων στον εκπαιδευτικό κλάδο. Η ίδια πάντως, μιλώντας στο “ ΘΕΜΑ”, δηλώνει ότι δεν κατανοεί τον θόρυβο που δημιουργείται, αφού η πρότασή της δεν εξαφανίζει τα μαθήματα από το πρόγραμμα διδασκαλίας!.....
Ανιστόρητοι κατ’ επιλογή Η ίδια εξηγεί το σκεπτικό της με μια ρητορική ερώτηση: “ Δεν είναι καλύτερο να δημιουργηθεί ένα μικρό τμήμα με 12 μαθητές που αγαπούν την Ιστορία και θα ασχοληθούν σε βάθος με αυτή από το να διδάσκεται σε ένα τμήμα με 27 παιδιά, όπου ενδεχομένως κάποια από αυτά δεν αγαπούν πολύ το αντικείμενο;”.

Σύμφωνα με την κυρία Δραγώνα, η Ιστορία δεν αφορά πολλούς, ενώ τα Θρησκευτικά δεν χρειάζεται να ενταχθούν στη βασική ομάδα των μαθημάτων.

Όπως αναφέρει, “ η πνευματικότητα και η καλλιέργεια που προσφέρει η διδασκαλία των Θρησκευτικών είναι σημαντική, αλλά αυτό μπορεί να εξυπηρετηθεί με την ένταξη του μαθήματος στη λίστα των μαθημάτων επιλογής”, και επιμένει. “ Αν δεν γίνουν αυτά τα μαθήματα προαιρετικά, δεν θα βγει… η πασιέντζα”, δηλώνει χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι για να μειωθούν τα μαθήματα σε έξι-επτά κάποια πρέπει να μπουν σε λίστα επιλογής, από την οποία οι μαθητές θα κρίνουν ποια θα παρακολουθούν.
“ Είναι τα καλάθια μαθημάτων”, λέει η ίδια αν και ξεκαθαρίζει ότι όλες αυτές οι ιδέες αποτελούν έναν βασικό άξονα των προτάσεων που καλείται να δώσει στην υπουργό η ειδική επιτροπή στην οποία προεδρεύει και εξετάζει τις αλλαγές στο Λύκειο.

Η Δραγώνα στο Πρώτο Θέμα

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Το παιδί με το ταμπούρλο



Μουσική : Γιώργος Χατζηνάσιος
Στίχοι : Νίκος Γκάτσος
Εκτέλεση: Νάνα Μούσχουρη

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Νέο Σχολείο: το πειραματόζωο


Νατσιός Δημήτρης
δάσκαλος-Κιλκίς


Πέρασε ήδη ένας μήνας από την πειραματική εφαρμογή του «Νέου Σχολείου», του ψηφιακού, του σχολείου του μέλλοντος σύμφωνα με τα τετριμμένα λεκτικά ποδοβολήματα. Διδάσκω σε ένα από τα 800 πανελλαδικώς σχολεία, που λειτουργούν σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα. Εξηγώ για όσους τυχόν αγνοούν …το πείραμα.
Στα σχολεία αυτά όλοι οι μαθητές του Δημοτικού, από την Α΄ έως την ΣΤ΄ τάξεις, κάνουν καθημερινά 7ωρα, σχολούν στις 2.00 μ.μ. Εισήχθησαν κάποια νέα διδακτικά αντικείμενα.
Πιο αναλυτικά. (θα περιοριστώ στις δύο πρώτες τάξεις). Στις Α΄ και Β΄ τάξεις διδάσκονται από τον Σεπτέμβριο, εκτός των «παραδοσιακών» μαθημάτων.


2 ώρες αγγλική γλώσσα, 2 ώρες πληροφορική (ΤΠΕ- Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών), 5 ώρες Αισθητική Αγωγή (η οποία περιλαμβάνει «αντικείμενα» όπως Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή). Η Γυμναστική (Φυσική Αγωγή) αυξήθηκε στις 4 ώρες. Άλλες 3 ώρες είναι αφιερωμένες στην λεγόμενη Ευέλικτη Ζώνη.

Τι είναι αυτή; Σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) – Φ.Ε.Κ. τεύχος Β΄ αρ. φύλλου 303/ 3-3-2003, στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης «θα πραγματοποιούνται διαθεματικές δραστηριότητες και σχέδια εργασίας….

Η Ε.Ζ. μπορεί να λειτουργήσει ως φίλτρο από το οποίο θα περνούν τα διάφορα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα». Να δοκιμάζονται, δηλαδή, οι πειραματισμοί και να καθιερώνονται, αν πετύχει το φιλτράρισμα.

Διαθεματικότητα τώρα, άλλο νεφελώδες πράγμα κι αυτό, σημαίνει ότι μπορούν τα μαθήματα να συσχετίζονται, να επικαλύπτονται (οριζόντιος άξονας παροχής γνώσεων). Πιο απλά, διδάσκεις Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού την Έξοδο του Μεσολογγίου. Μπορείς, πλην του ιστορικού γεγονότος, να επεκταθείς σε γεωγραφικά στοιχεία, να προσφύγεις σε εικαστικές απεικονίσεις, σε θεατρική αγωγή και σε ό,τι άλλο σου κατέβει στο κεφάλι.

Να περιφέρεις την διδασκαλία γύρω από το ιστορικό γεγονός, αλλά να μην εμβαθύνεις. Λίγο απ’ όλα, τσιμπολογήματα. Λίγη ιστορία, λίγη γεωγραφία, λίγη λαογραφία, λίγο θέατρο και στο τέλος τίποτε. Έχασες τα πάντα και κυρίως το πρότυπο του ηρωισμού και της αυτοθυσίας, που πρέπει να ενσταλάξεις στους μαθητές μέσω του συγκεκριμένου μαθήματος.

Με ξεροκόμματα γνώσεων δεν χορταίνεις. Επιφέρεις σύγχυση και αμάθεια.


Γι’ αυτό μιλάμε πλέον για δραστηριότητες και όχι για διδασκαλία. (Να στήνεις, ακόμη τα μαθητούδια στο Διαδίκτυο να χαζεύουν τις εικόνες και να καταστρέφεις την μαγεία της προσωπικής επαφής, την συγκίνηση της διήγησης, να μετατοπίζεται το κύρος της διδασκαλίας από το πρόσωπο του δασκάλου στο άψυχο εργαλείο. Να μεταβάλλεις την τάξη σε ΙΝΤΕΡΝΕΤ – ΚΑΦΕ).

Αν προσθέσουμε τις παραπάνω ώρες των «νέων» ή επαυξημένων αντικειμένων, προκύπτουν 16 ώρες εβδομαδιαίως αφιερωμένες σε «διασκεδαστικές» - ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Δηλαδή από τα 6 χρόνια του Δημοτικού σχολείου, τα μισά και πλέον δαπανώνται (ή σπαταλώνται) σε «ανάπτυξη δεξιοτήτων», σε καταιγισμό αντικειμένων, εις βάρος της κύριας αποστολής του σχολείου που είναι να φωτίζει τη συνείδηση και να προσφέρει τα υλικά της ελευθερίας.

Αυτό είναι το Νέο ή Ψηφιακό Σχολείο. Και επειδή ακριβώς παύει να είναι σχολείο μάθησης και διάπλασης χαρακτήρα, υποστυλώνεται με πομφολυγώδη και ηχηρά επίθετα: νέο, ψηφιακό, διαδραστικό και λοιπά αερογεμή λεξίδια. Σχολείο που μιλάει για ανταγωνισμό και επιτυχία στη ζωή και όχι για προορισμό και ήθος.

Ποιες είναι όμως οι πρώτες εντυπώσεις από το πείραμα;



Πρώτον: το ωράριο, τα πενθήμερα επτάωρα, εξαντλούν σωματικά και εξοντώνουν ψυχολογικά τους μικρούς μαθητές, όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου. Το να καθηλώνεις όμως στα θρανία, από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, 6χρονα και 7χρονα παιδιά είναι τουλάχιστον αντιπαιδαγωγικό. Η σωματική κούραση αφαιρεί τη ζωντάνια και τη δροσιά της ηλικίας και ακυρώνει την εκπαιδευτική διαδικασία. Μετά το 5ωρο τα παιδιά ατονούν, καταβάλλονται, κουράζονται, αδιαφορούν. Με τέτοιους απαράδεκτους, φρενήρεις ρυθμούς στο τέλος θα απηυδήσουν και θα σιχαθούν το σχολείο. (Θυμήθηκα ένα παλιό φοιτητικό σύνθημα: «Παν τα νιάτα, παν τα κάλλη, μας τα φάγαν οι δασκάλοι»).

Δεύτερον: Υποβαθμίζεται, λόγω πληθώρας διδακτικών αντικειμένων, το μάθημα της γλώσσας, το σημαντικό και σπουδαιότερο γι’ αυτήν την ηλικία. «Εν αρχή ην ο λόγος, λέει μια παλιά ιστορία όσο και ο κόσμος, στην οποία ο άνθρωπος είχε την εξουσία να ονομάσει τα ζώα και τα άλλα πλάσματα. Τη δυνατότητα, δηλαδή να αποκαλεί, να δίνει ζωή».

Η γλώσσα είναι ζωή. Το να μαθαίνεις, εξ απαλών ονύχων, να γράφεις, να διαβάζεις και να μιλάς σωστά, σημαίνει ότι μαθαίνεις να σκέφτεσαι σωστά. («λόγος και διάνοια ταυτόν» λέει ο Πλάτων, στον «Σοφιστή» 263ε). Στην εξοπλιστική αυτή ηλικία κυρίως οφείλει το σχολείο να καλλιεργεί την γλώσσα, πράγμα που δεν γίνεται αν συνυπολογιστεί και η αβάσταχτη ελαφρότητα των σχολικών εγχειριδίων (Μια από τις σημαντικότερες συνέπειες αυτής της γλωσσικής ανεπάρκειας είναι ότι προτρέπει, οδηγεί σε πράξεις βίας, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τον λόγο. Πολλά παιδιά φτάνουν στην εξαλλοσύνη και την απελπισία γιατί δεν μπορούν να εκφραστούν. Δεν έχουν τις λέξεις. «Πάρε τις λέξεις μου δωσ’ μου το χέρι σου» γράφει χαριτωμένα ο ποιητικός λόγος).

Τρίτον: καταργείται η ευλογημένη σχέση δασκάλου και μαθητή. Αυτός ο όμορφος δεσμός χτίζεται καθημερινά μες στην τάξη και προϋποθέτει ήθος, ελευθερία και σοφία από τη μια, άσκηση, υπακοή, σεβασμό και αγάπη από την άλλη. Δάσκαλος και μαθητής είναι κατάκτηση που θα έπρεπε να προσέχουμε ως κόρην οφθαλμού και να μην την θυσιάζουμε σε ανόητους πειραματισμούς. Πότε να προλάβει «να δεθεί» το πρωτάκι με τη δασκάλα του, όταν μπαινοβγαίνουν λαχανιασμένοι και ασθμαίνοντες 7-8 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων;

Τέταρτον: Πληροφορική και αγγλικά από την Α΄ Δημοτικού. Αιτιολόγησε η διαβιουπουργός (ο σκληρότερος πυρήνας της Νέας Τάξης) την πρόωρη εισαγωγή τους, για να γίνει το σχολείο ανταγωνιστικό. Και αυτή και ο αιθεροβάμων (πόδι δεν πατάει στην Ελλάδα) εντολοδόχος της είναι επικίνδυνοι και ύποπτοι. Τι θα πει ότι μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών «θα πάρουν τα παιδιά της σημερινής γενιάς αυτό που χρειάζονται ώστε να αντιμετωπίσουν το αύριο», όπως δήλωσε ο Γ.Α.Π. Ποιο είναι αυτό, το «αυτό»; Από πότε η διαδικτυακή αποχαύνωση είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά;

Ως πότε θα ανεχόμαστε τους μαθητευόμενους μάγους να πειραματίζονται με τα παιδιά μας, με σκοπό ανομολόγητο την κατασκευή του, χωρίς μνήμη, πίστη και πατρίδα, καταναλωτή τηλεοπτικών και διαδικτυακών σκουπιδιών;

Πέμπτον και ανακεφαλαιώνοντας: Εδώ συμβαίνει μια καταστρεπτική παρεξήγηση. Το σχολείο δεν είναι χώρος πειραμάτων και επιβολής ιδεολογημάτων, καρυκευμένων με εύηχα επίθετα. Το σχολείο δεν πρέπει να καινοτομεί , αλλά να συντηρεί - με την απλή και πρωταρχική σημασία - πρωτίστως. Να διαφυλάττει τα τιμαλφή και να τα παραδίδει στους νεότερους και όχι ό,τι γυαλίζει στον κάθε συμπλεγματικό και άσχετο να βαφτίζεται καινοτομία και να διοχετεύεται στο σχολείο.



πηγή:Ρεσάλτο

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ο Διονύσης Σαββόπουλος κάνει μάθημα Ελληνικών στην κ. Διαμαντοπούλου

Τα ελληνικά είναι τραγούδι

Πρέπει να σας πω ότι δεν ήμουν πάντοτε υπέρ των τόνων.
Τούς θεωρούσα διακοσμητικά στολίδια, κατάλοιπα άλλων εποχών, που δεν χρειάζονται πια. Και καθώς δεν ήμουν ποτέ καλός στην ορθογραφία, το μονοτονικό με διευκόλυνε
. Βέβαια, η γλώσσα χωρίς τόνους φάνταζε στα μάτια μου σαν σεληνιακό τοπίο, αλλά νόμιζα ότι αυτό ήταν μια προσωπική μου εντύπωση, θέμα συνήθειας. Ώσπου συνέβη το εξής:
Είχα βρεθεί για ένα διάστημα ν' ακούω συστηματικά, καινούργια ανέκδοτα τραγούδια, επωνύμων και ανωνύμων, για λογαριασμό τής δισκογραφικής εταιρείας "Λύρα", προκειμένου αυτή να τα ηχογραφήσει ή να τα επιστρέψει στους συνθέτες.
Είναι δύσκολο ν' απορρίπτεις και ακόμα δυσκολότερο να εξηγείς το γιατί. Όταν βέβαια το τραγούδι είναι τετριμμένο ή άτεχνο, η εξήγηση είναι εύκολη. Μού συνέβη όμως να δω τραγούδια όπου οι στίχοι δεν ήταν άσχημοι και η μουσική δεν ήταν τυχαία, επιπλέον ταίριαζε θεματικά και με τους στίχους. Κι όμως, το τραγούδι συνολικά δεν "κύλαγε" όπως λέμε( οπότε το επιστρέφαμε στον ενδιαφερόμενο με διάφορες ασάφειες και υπεκφυγές.
Το πράγμα με απησχόλησε. Έφερνα στο μυαλό μου μεγάλες ωραίες επιτυχίες, παλιά τραγούδια (...) και τα συνέκρινα μ' αυτά που απέρριπτα, ώσπου μετά από μήνες διεπίστωσα κάτι πολύ απλό: Όταν μια μουσική μετατρέπει συστηματικά τις μακρές συλλαβές σε βραχείες ή όταν ανεβάζει την φωνή εκεί όπου υπάρχει απλώς μια περισπωμένη, ενώ την κατεβάζει συστηματικά εκεί που υπάρχει ψιλή οξεία, όταν δηλαδή η μουσική κινείται αντίθετα -προσέξτε, αντίθετα όχι στο ρυθμό τού ποιήματος, αλλά αντίθετα στις αναλογίες τονισμού και αντίθετα στην ορθογραφία του- τότε όσο έξυπνη και να 'ναι, κάνει το τραγούδι δυσκίνητο και ασθματικό.
Στα πετυχημένα τραγούδια δεν συμβαίνει αυτό. Βέβαια, όταν γράφει κανείς πάνω σ' ένα ρυθμό ή σ' ένα μουσικό δρόμο, πρέπει να ακολουθήσει τα καλούπια τους, οπότε θα υπάρχουν σημεία όπου αυτή η πείρα που περιέγραψα, δεν τηρείται.
Αυτό όμως θα συμβεί μόνον όταν δεν γίνεται αλλιώς. Και πάντα η βιασμένη λέξη θα τοποθετείται έτσι ώστε να προηγούνται και να έπονται επιτυχείς στιγμές, ώστε να μειώνεται η εντύπωση τής ατασθαλίας, η οποία έτσι συνδυασμένη ωφελεί, διότι το τραγούδι αλλιώς θα ήταν μηχανικό. Κάτι τέτοιο δεν το είχα προσέξει. Και ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκα ότι οι τόνοι και τα πνεύματα ίσως να μην ήταν διακοσμήσεις, ίσως να είχαν λόγο.(...)
Μέσα στο στούντιο είχα και δύο εκπλήξεις. Να η πρώτη: Προσπαθώντας να ακούσω την διαφορά οξείας και περισπωμένης, διάβασα την φράση: "Λυγά πάντα η γυναίκα". Το "πάντα" ακούγεται ψηλότερα από το "λυγά" που παίρνει περισπωμένη. "Λυγά πάντα η γυναίκα' ακούγεται όμως περιέργως ψηλότερα κι από το "γυναίκα", που όμως παίρνει οξεία. Γιατί άραγε; Τηλεφώνησα σ' έναν φίλο και έμαθα ότι η "γυναίκα" οφείλει να παίρνει παρισπωμένη, διότι είναι τής τρίτης κλίσεως, η οποία όμως καταργήθηκε, γι' αυτό πήρε οξεία η "γυναίκα".
Να λοιπόν, που από άλλο σημείο ορμώμενος, αναγκάστηκα να συμφωνήσω ότι κακώς καταργήθηκε η τρίτη κλίση αφού στην φωνή μας εξακολουθεί να υπάρχει "Λυγά πάντα η γυναίκα" λοιπόν και παίρνει και περισπωμένη. Η δεύτερη έκπληξη: Έδωσα σ' έναν ανύποπτο νέο, που παρευρισκόταν στο στούντιο, να διαβάσει λίγες φράσεις. Εκεί μέσα είχα βάλει σκοπίμως την ίδια λέξη ως επίθετο και ως επίρρημα, διότι είχα πάντα την περιέργεια να διαπιστώσω αν προφέρουμε διαφορετικά το ωμέγα από το όμικρον. Ακούστε τις φράσεις:
Είν' ακριβός αυτός ο αναπτήρας. Ας μην είν' ωραίος, έχει την αξία του. Ναι, ακριβώς αυτό ήθελα να πω".
Ακουστικώς δεν παρατήρησα διαφορά. Έκοψα τις δύο λέξεις και τις κόλλησα την μία κατόπιν της άλλης. Ακούστε το!
"Ακριβός... ακριβώς".
Ελάχιστη διαφορά στο αυτί’ ο ηχολήπτης μόνον επέμενε ότι το δεύτερο είναι κάπως πιο φαρδύ. Ας το ξανακούσουμε:
"Ακριβός... ακριβώς".
Ασήμαντη διαφορά. Συνδέσαμε τότε τον παλμογράφο. Να το διάγραμμα του επιθέτου ακριβός, όπως προέκυψε, και να το πολύ πλουσιότερο τού επιρρήματος. Δεν είναι καταπληκτικό;
Όταν το είδα, τα μηχανήματα του στούντιο μού φάνηκαν σαν όργανα του παραμυθιού. Ο παλμογράφος μού φάνηκε σαν μια σκαπάνη που, κάτω από το έδαφος της καθημερινής ομιλίας, ανακαλύπτει αυτό που δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, έστω μέσα σε χειμερία νάρκη, αυτό που συνειδητοποίησαν και προσπάθησαν να μνημειώσουν οι Αλεξανδρινοί δύο χιλιάδες χρόνια πριν.
Τίποτε δεν χάθηκε.
Όλα υπάρχουν.
Αρκεί να προσέξουμε αυτό το τραγούδι της καθημερινής ομιλίας που πηγαινοέρχεται συνεχώς ανάμεσά μας. Ακούστε πώς ηχούν οι τονισμοί. Ακούστε τα μακρά. Ακούστε την λαϊκή τραγουδίστρια πώς αποδίδει το ωμέγα ή την ψιλή οξεία (...).
Τέλος, ακούστε την θεία φωνή του Ανδρέα Εμπειρίκου, την παράξενη απαγγελία που κυνηγά την λάμψη της οξείας, τον πλούτο της διφθόγγου, τους τόνους και την ορθογραφία, σαν μουσικά σύμβολα μιάς φωνής που προϋπάρχει αδιάκοπα και οδηγεί το ποίημα.(...)
Δεν περιφρόνησα καμμιά άποψη και δεν κολάκευσα καμιά. Προσπάθησα να πω τρείς φορές τρείς αλήθειες.
Πρώτον: Τα ελληνικά είναι τραγούδι. Κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ να απλοποιήσει ένα τραγούδι ή να το δει πρακτικά. Γιατί να δούμε λοιπόν τα ελληνικά, πρακτικά;
Δεύτερον: Όποιος σταθεί αλαζονικά απέναντι στα ρεφρέν που τον ψυχαγώγησαν διά βίου, στρέφεται εναντίον της προσωπικής του ιστορίας και πίστης. Τα ίδια μπορεί να πάθει ένας λαός με την γλώσσα. Ιδίως αν η γλώσσα του είναι τα ελληνικά.
Τρίτον: Τα ελληνικά ως τραγούδι είναι ανυπόφορα δύσκολα. Κανείς δεν τα βγάζει πέρα με τα ελληνικά. Απέναντι στα ελληνικά θα είμαστε πάντα φάλτσοι και αγράμματοι. Αλλά τί να γίνει; Σημασία έχει η συνείδηση ότι τα μιλάμε, όχι για να γίνουμε δεξιοτέχνες, αλλά για να γίνουμε άνθρωποι. Ευχαριστώ.

πηγή:Αντίβαρο

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Δυσορθογραφία


Η δυσορθογραφία είναι μια μαθησιακή δυσκολία, συνήθως είναι συνδεδεμένη με τη δυσλεξία. Είναι το φαινόμενο των πολλών ορθογραφικών λαθών κατά τη γραφή. Χωρίζεται σε θεματική και καταληκτική δυσορθογραφία.


Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί ;


Ιδέες για τη θεματική δυσορθογραφία

  • Εμπνευσμένη από την εικονογραφική μέθοδο της Μαυρομμάτη, διδάσκω τη θεματική δυσορθογραφία χρησιμοποιώντας εικόνες και χρώματα.

π.χ. Για τη λέξη "ανοιξη" θα γράψω το οι με χρώμα έντονο και στο όμικρον θα σχεδιάσω ένα λουλούδι. Κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται να δώσετε ένα σωρό λεφτά για τα σχετικά βιβλία, μπορείτε να σχεδιάσετε τις βασικές λέξεις, αρκεί να έχετε φαντασία!

  • Μπορείτε επίσης να κάνετε κολλάζ με διάφορες εικόνες από περιοδικά ή από internet, να φτιάχνετε με πλαστελίνη σχετική εικόνα.

Ιδέες για καταληκτική δυσορθογραφία

  • π.χ. -αίνω

Κάνω μια λίστα με ρήματα και γράφω την κατάληξη τους με διαφορετικό χρώμα. Μετά ζητάω από το παιδί να συμπληρώσει την κατάληξη π.χ. κατεβ___ , ανεβ___ κ.λ.π Στη συνέχεια του δίνονται ρήματα με αυτή την κατάληξη για να φτιάξει προτάσεις. Τα ίδια βήματα μπορείτε να κάνετε για όλους τους ορθογραφικούς γραμματικούς κανόνες.

  • Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται συχνή επανάληψη των κανόνων!!


πηγή: Περί μαθησιακών δυσκολιών

Ολα στην παιδεια δυσκολα και ο Μπρατης εξαφανισμενος

Ελειψεις σε αιθουσες, βιβλια, καθηγητες και υπολειτουργια σε πολλα σχολεια.Με τετοιες καταστασεις κα οχι πολυ παλια (ενα χρονο πριν) ο μεγας της παιδειας συνδικάλας ηταν σε καθε παραθυρο και μπρος στις περισσοτερες καταληψεις.
Φετος ομως ....ουτε φωνη ουτε ακροαση.
Βρε μπας και ο Μπρατης κανει παρεα στον Καραμανλη ;;;;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Απίστευτο! Βγάζουν την Ελληνική Ιστορία από τα Λύκεια;;;

Σκεπτικισμό αλλά και αντιδράσεις προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα το σχέδιο για το νέο λύκειο. Οι περισσότερες αντιδράσεις προκαλούνται από την πρόταση της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση του λυκείου υπό της κ. Θάλειας Δραγώνα, που προβλέπει τη μετατροπή του μαθήματος της Ιστορίας σε προαιρετικό για τη Β’ και Γ’ λυκείου, ενώ η ιστορία του Βυζαντίου και της Επανάστασης του 1821 «κόβονται» και η αρχαία ελληνική ιστορία ενσωματώνεται στο μάθημα επιλογής ιστορία των ιδεών, μαζί με την ευρωπαϊκή ιστορία…

Σύμφωνα με το σχέδιο πλέον στη Β’ και Γ’ Λυκείου υποχρεωτικά είναι τα μαθήματα νεοελληνική γλώσσα (6 ώρες), η ξένη γλώσσα (3 ώρες ) και η γυμναστική (3 ώρες).

Ενώ ως μαθήματα επιλογής πλέον είναι τα εξής:

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ: 1. Αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία (6 ώρες) 2. Αρχαία ελληνική γραμματεία (3 ώρες) 3. Αρχαία ιστορία (3 ώρες) 4. Ιστορία των ιδεών (3 ώρες)

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: 1. Μαθηματικά υψηλού επιπέδου (6 ώρες) 2. Μαθηματικά βασικού επιπέδου (3 ώρες)

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 1. Φυσική (6 ώρες) 2. Χημεία (3 ώρες) 3. Βιολογία (3 ώρες) 4. Περιβαλλοντικές επιστήμες (3 ώρες)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 1. Οικονομία (6 ώρες) 2. Οικονομία (3 ώρες)

3. Πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες (3 ώρες) 4. Ευρωπαϊκή ιστορία (3 ώρες) 5.Ψυχολογία (3 ώρες) 6. Αρχές ηθικής και φιλοσοφίας (3 ώρες) 7. Θρησκευτικά (3 ώρες)

ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ: 1. Λατινικά (6 ώρες) 2. Γαλλικά (3 ή 6 ώρες) 3. Γερμανικά (3 ή 6 ώρες) 4. Ισπανικά (3 ή 6 ώρες) 5. Ιταλικά (3 ή 6 ώρες)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: 1. Εικαστικά (3 ώρες2. Μουσική (3 ώρες) 3. Θέατρο και κινηματογράφος (3 ώρες)

Από τα μαθήματα επιλογής, ο μαθητής υποχρεούται να συμπληρώσει 21 ώρες ως εξής:

- Ενα εξάωρο μάθημα (υψηλό επίπεδο) από όποια ομάδα μαθημάτων επιθυμεί (εφόσον η ομάδα διαθέτει εξάωρο μάθημα) και

- Ενα τρίωρο μάθημα (βασικό επίπεδο) από κάθε μία από τις υπόλοιπες ομάδες

Αλλαγές προσώπων

Παράλληλα, χθες, η υπουργός Παιδείας αποφάσισε την αλλαγή της σύνθεσης της μεικτής επιτροπής, που μαζί με Τούρκους ιστορικούς μελετούν τα βιβλία της ιστορίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, των δύο χωρών, προκειμένου να απαλειφθούν τα κεφάλαια που προκαλούν έριδες μεταξύ των δύο λαών.

Σύμφωνα με απόφαση της κ. Διαμαντοπούλου στην επιτροπή από ελληνικής πλευράς πλέον θα μετέχουν ως εμπειρογνώμονες οι Αριστείδης Αγαθοκλής πρέσβης επί τιμή, Χρήστος Χατζηιωσήφ, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Αναστασία Κυρκίνη – Κούτουλα, σύμβουλος φιλολόγων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Ναυσικά Βραϊλα, σύμβουλος πρεσβείας της Α4 Διεύθυνσης Τουρκίας, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Τζανάκη, Αριστοτέλης Μητραράς, φιλόλογος, αλλά και ο εκάστοτε διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Παιδείας.


πηγή:Κοκκινος ουρανός