Ένα ιστολόγιο που πηγαίνει σχολείο και αγωνιά για την παιδεία .

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

"Δέκα μέρες χωρίς οθόνη"


"Δέκα μέρες χωρίς οθόνη" για τα παιδιά δημοτικού σχολείου του Στρασβούργου.Οι 250 μαθητές του δημοτικού σχολείου του Τσίγκελβάσερ, στα περίχωρα του Στρασβούργου ολοκλήρωσαν ένα κατόρθωμα: κατάφεραν να εγκαταλείψουν επί ένα ολόκληρο δεκαήμερο τις τηλεοπτικές οθόνες, των υπολογιστών και τις κονσόλες των ηλεκτρονικών παιγνιδιών.

Το εγχείρημα "δέκα μέρες χωρίς οθόνη" είχε λαμπρή επιτυχία, σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου του Τσίγκελβάσερ που δεν έκρυψε την υπερηφάνειά του για το κατόρθωμα των μαθητών, που είναι και το πρώτο στην Ευρώπη.

Το πείραμα βασίστηκε σε ιδέα καναδών επιστημόνων και ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι τα παιδιά περνούν 1.200 ώρες τον χρόνο μπροστά από οθόνες, έναντι 800 ωρών ετησίως στο σχολείο, και ότι ένα παιδί 11 ετών έχει δει κατά μέσον όρο 8.000 φόνους στην τηλεόραση, εξηγεί ο Σερζ Ιζέν, ένας από τους υπεύθυνους του προγράμματος.

Οι μελέτες που έγιναν στο Κεμπέκ και τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι στα παιδιά που ακολούθησαν το πρόγραμμα παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της λεκτικής και της φυσικής βίας και βελτίωση της διατροφής και της υγείας.

"Ηταν δέκα έντονες ημέρες", λέει ο διευθυντής του σχολείου Ξαβιέ Ρεμί .

"Το δυσκολότερο ήταν με τη μικρή μου, τη Ζενά, 6 ετών, που είχε τη συνήθεια να παρακολουθεί ένα σήριαλ πριν από το σχολείο. Τώρα, δεν ανοίγω την τηλεόραση το πρωί και είναι καλύτερα: όλα τα παιδιά είναι έτοιμα στην ώρα τους για το σχολείο", λέει μια μητέρα.

Εναλλακτικές ασχολίες είχαν προβλεφθεί για τα παιδιά, όπως ένα ατελιέ ραπτικής, μαθήματα μαγειρικής, βόλτα με ποδήλατα ή επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Για την δασκάλα Σελίν Ζιρν, ο αποχωρισμός από την οθόνη έκανε πιο πλούσιες τις συζητήσεις στην τάξη. "Αντί να συζητούμε για τηλεοπτικές ταινίες, οι μαθητές είχαν πολλά άλλα πράγματα να διηγηθούν, ο καθένας είχε κάνει πολλά άλλα πράγματα".

Ορισμένα παιδιά κέρδισαν επίσης ώρες ύπνου, κυρίως στις περιπτώσεις που είχαν συνηθίσει να παρακολουθούν τηλεόραση μέχρι τις 22.00 ή τις 23.00. "Σήμερα αισθάνομαι περίεργα. Κοιμήθηκα στις 9 χθες το βράδυ", είπε ένα παιδί στη δασκάλα του.

Είναι βέβαιο ότι τα περισσότερα παιδιά ήταν πιο νευρικά κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος, αναγνωρίζουν γονείς και δάσκαλοι. "Τα βιντεοπαιγνίδια δίνουν πραγματική διέξοδο σε ορισμένα παιδιά", λέει ένας δάσκαλος. "Ορισμένοι συνέκριναν τη συνήθεια της τηλεόρασης με τις συνήθειες ενός καπνιστή".


πηγή:sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου